Prevence

Top 3 potraviny vhodné pro zdravá střeva

Odborníci na stravu jsou většinou ti nejdravější lidé, které známe. Koneckonců věnovali svůj život a roky studia tomu, aby se dozvěděli vše o zdravém stravování. Není tedy divu, že jejich jídelníček je plný protizánětlivých a výživných přísad. Někteří z nich vám nyní poradí, jak jídlem pečovat o jeden z nejdůležitějších orgánů v těle – svá střeva.

Kyselé zelí

Na prvním místě je zelí a další fermentované potraviny. „Do své stravy se snažím zahrnout co nejvíce probatických potravin, abych svá střeva udržel zdravá,“ vysvětluje Leah Silberman, zakladatel Tovita Nutrition. „Ráda jím kysané zelí. Miluju fermentované potraviny, jelikož jsou zdrojem přirozených probiotik,“ říká Alanna Waldron, zakladatelka Eats Real Food. Miranda Hammer, zakladatelka Crunchy Radish říká, že „fermentované potraviny, jako je zelí, jablečný ocet a kultivované mléčné výrobky jako například kefír obsahují prospěšné bakterie, které pomáhají vytvářet zdravé prostředí ve střevech. Vysoké množství těchto bakterií může pomoci nejen při podpoře snadného trávení, ale také celkovému zdraví.

Vývar z kostí

Courntey Swanová, zakladatelka Realfoodology, doporučuje kostní vývar nebo kolagenový prášek. „Kostní vývar a kolagen mají léčebné vlastnosti, které pomáhají ke zdraví střev.“ Diana Rodgers, zakladatelka Udržitelné kuchyně, dále vysvětluje. „Kostní vývar je bohatý na minerály, kolagen, želatinu, glycin, prolin, glutamin a další látky, které jsou důležité pro udržení zdravých střev. Třicet procent proteinů v našem těle je vyrobeno z kolagenu včetně tkáně zažívacího traktu. Nízká hladina této látky bývá často spojována se zánětlivým onemocněním střev. Právě kostní bujón nebo kolagenové doplňky vám pomohou k udržení zdravých střev a také k lepší absorpci živin.“

Potraviny bohaté na vlákninu

Potraviny bohaté na vlákninu jsou plné prebiotik, které jsou podle výživových odborníků stejně důležitá jako probiotika. „Prebiotické potraviny jsou pro zdraví střev zásadní, protože poskytují potravu pro probiotické bakterie,“ vysvětluje Jessica Cording, zakladatelka Jessica Cording Nutrition. „V ideálním případě byste měli rovnovážně přijímat rozpustnou vlákninu (kterou najdete například v potravinách jako je oves, ječmen, některé druhy ovoce, zelenina, ořechy a fazole), která přitahuje kapalinu a vytváří gelovitou látku a nerozpustnou vlákninu, která pomáhá potravinám pohybovat se trávicím traktem.

Přestože jídlo je velmi důležité, McKel Hill, výživový odborník z Nutrition Stripped, varuje před opomenutím ostatních faktorů: „Kromě dostatečného příjmu probiotik a prebiotik je důležité mít na paměti důležitost zvládání stresu, dostatečný spánek, cvičení a případně i doplňky stravy.

Zdroj

 

Zanechte komentář