JídloRady a tipyZdraví

9 potravin, které často konzumujeme, přitom jsou pro organismus velmi nezdravé

Některé potraviny si dopřáváme velmi často, i když víme, že nejsou zdraví příliš přínosné. V některých případech však konzumujeme stravu, o které si myslíme, že našemu organismus nijak neublíží, ale opak může být v tomto případě pravdou. Jakým potravinám se tedy raději vyhýbat či je konzumovat v menším množství?

Konzervované ovoce

Rizikovým není v tomto případě ani tak sladké naložené ovoce, ale plechovky samotné. Vnitřek plechovek je totiž potažen bisfenolem A (BPA). Již některé studie prokázaly, že tyto chemikálie, které se používají při výrobě plechovek a plastů, mohou mít vliv na naše zdraví a zvyšovat například riziko vzniku srdečních chorob či rakoviny. Pozor byste si měli dávat především na kyselé druhy ovoce a zeleniny v plechovkách. Kyselost totiž způsobuje, že se tato látka může postupně začít uvolňovat do potravin uvnitř. Vhodné je se plechovkám raději vyhnout a kupovat sterilizovanou zeleninu a ovoce ve skleněných obalech.

Dietní nápoje a jídla

Někteří lidé v touze za hubnutím volí pouze dietní připravené nápoje a jídla. Bohužel se mnohdy jedná o neplnohodnotné polotovary pro váš organismus. Přečtěte si u dietních potravin vždy pečlivě složení. Mnohdy se totiž jedná o jídla, která jsou slazena syntetickým sladidlem aspartamem a obsahují řadu bílkovin, přičemž další živiny vám nedopřejí. Aspartam je navíc spojován se vznikem některých typů rakovinových onemocnění.

Losos

Kvalitní losos je rybou nesmírně zdravou a stala se oblíbenou součástí jídelníčku mnoha osob. Jedná se o skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a bílkovin. Problémem dnešní doby je však masový chov lososů. Vždy je proto nutné se zajímat o to, odkud kupovaná ryba pochází, zda se nejedná o rybářskou farmu. I když se totiž chov lososů na farmách může tvářit jako neškodná věc, rybáři do vody často přidávají pesticidy, antibiotika a další látky. Ty mohou mít na zdraví člověka negativní dopad. V ideálním případě si proto kupujte pouze lososa z volného chovu. Vhodný je například nákup celého filetu, který si naporcujete a zamrazíte.

Ovocné džusy

Mnoho osob stále považuje ovocné džusy za skvělou alternativu ke sladkým sodovkám. Přečetli jste si však někdy složení ovocných džusů? Zpravidla se jedná o džus připravený z koncentrátu, který obsahuje mnoho přidaného cukru. Nutné je při nákupu ovocných džusů dbát na složení a poměr látek. Pokud konzumujete džusy často, vyplatí se vám spíše nákup odšťavňovače a příprava domácích džusů.

Pizza?

Na první pohled poměrně neškodný zachránce během večerů, kdy už se vám prostě nechce vařit. Mražená pizza však obsahuje zpravidla jen nezdravé přísady, nesmírné množství zbytečných ingrediencí, jelikož se jedná o průmyslově vyráběný výrobek. Mražená pizza má také extrémně vysoký počet kalorií. Alternativou může být pizza domácí z kvalitních surovin.

Nízkotučný jogurt

Jogurty samozřejmě mohou být pro zdraví velmi přínosné. I v tomto případě však platí, že rozhodující je především složení. A i když se snažíte zhubnout, snažte se vyhýbat nízkotučným jogurtům v tzv. light verzi. Bohužel obsahují velmi nízký obsah tuku, avšak pro vykompenzování ztráty pravé chuti jogurtu obsahují mnoho cukru. Dejte raději přednost přírodním mléčným tukům. Nízkotučné jogurty také nemusí obsahovat probiotické bakterie, které jsou často zničeny během pasterizace po fermentaci.

Zpracované maso

Maso samo o sobě může být samozřejmě zdraví přínosné, to s však netýká zpracovaných masných výrobků. Nadměrná konzumace zpracovaného masa zvyšuje riziko vzniku některých onemocnění, jako je například rakovina střev, onemocnění srdce či cukrovka II. typu. Pokud milujete slaninu, párky, salám apod., snažte se tyto výrobky nakupovat u kvalitních farmářů a stejně jejich nadměrnou spotřebu omezovat.

Bílé pečivo

Bílé pečivo je u nás klasikou. Kdo by nemiloval čerstvý rohlík z pekárny k snídani? Bílé pečivo je však vyrobeno z bílé pšeničné mouky, která obsahuje nadměrné množství lepku, přičemž do našeho jídelníčku nepřináší žádné větší množství organismu přínosných živin. Bohužel se k výrobě bílého pečiva často používá i modifikovaná odrůda pšenice, která je nutričně chudší.

„Kávové“ nápoje

V supermarketech se můžete setkat také s různými druhy kávových nápojů. Káva sama o sobě je čas od času neškodnou a vašemu zdraví nijak zásadně neublíží, nemáte-li příliš vysoký tlak. Výjimkou jsou případy, kdy osoby vypijí až několik káv za den. Tzv. kávové nápoje však obsahují velké množství sacharidů, navíc další zbytečné látky, které vaše tělo opravdu nepotřebuje. Dopřejte si raději šálek kvalitní kávy než náhražku v podobě jakéhosi nápoje.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button