Babské radyPřírodní léčba

Bramborová šťáva je všelék

Brambory jsou dodnes považovány za stravu bohatou na sacharidy. Jako příloha u diet jen tak neprojdou, ale my se dnes podíváme na jejich výživový profil z trochu jiného úhlu.

Šťáva z brambor vlastní mnoho zdravotních přínosů. Bramborová šťáva detoxikuje tělo, ale lze jí použít i jako lék na horečku a k odstranění infekce.

Existuje spoustu různých druhů brambor včetně tvarů a velikostí. Nicméně roli splňují díky tomu, že jsou nabité živinami – draslík, thiamin, niacin a vitamín C. To z nich činí ideální součást zdravé výživy.

Jak vytvořit bramborovou šťávu?

Jednoduše nakrájejte dva středně velké brambory a dejte je do odšťavňovače. Získáte tak cca půl hrnku šťávy, která je velmi silným výživovým doplňkem. ½ šálku poskytuje téměř 27% denní doporučené denní dávky draslíku a více, než 50% referenčního příjmu vitamínu C. Taktéž vitamín B1 (thiamin) je tu obsažen asi 20 % a tentýž podíl i vitamínu B3 (niacin).

Studie z roku 2012, kterou provedli polští vědci z jedné univerzity věd o živé přírodě, zjistila, že brambory vlastní vysoký antioxidační účinek – tato kvalita se údajně zvyšuje, když jsou brambory zpracovávány odšťavňováním.

Zde je několik skvělých léků z brambor, které stojí za to vyzkoušet:

Zdraví zažívacího traktu a žaludeční potíže

Brambory po staletí konzumovali lidé s trávicími problémy – od pálení žáhy až po zažívací potíže. Bramborová šťáva se doporučuje k úlevě od gastritidy (zánětu žaludku) a žaludečních vředů. Také pomáhá očistit střeva a celkově snížit množství kyseliny v gastrointestinálním systému.

Zlepšení hladiny lipidů a cholesterolu

Pokud máte špatný cholesterol a vysokou hladinu triglyceridů, pití bramborové šťávy je ku prospěchu.

Artritida

Jedna až dvě lžičky bramborového šťávy před každým jídlem, přispívá ke zlepšení příznaků artritidy. Alternativně se dají použít i čisté bramborové slupky, které uvaříte v hrnci s vodou po dobu tří až pěti minut. Ochlazenou scezenou vodu pijte až čtyřikrát denně, abyste zmírnili bolesti a záněty artritidy. Voda z uvařených slupek se dá konzumovat i na očistu jater.

Kurděje

Kurděje je onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C, jehož příznaky jsou oteklé, krvácející dásně a problémy s hojením ran. Vzhledem k vysoké hladině vitamínu C je bramborový „džus“ při pravidelném užívání užitečný jako prevence vzniku kurdějí.

Péče o kůži

Brambory jsou skvělým přírodním čistícím prostředkem, zejména na pokožku obličeje. Nastrouhejte syrový brambor a potřete si tím kůži, poté opláchněte. Živiny v bramborách se vstřebají do pokožky a výsledkem je zářivá jasná pokožka. Z části má vliv i na hyperpigmentaci – účinkem je vybělení pokožky.

Popáleniny, boláky, řezné rány, praskliny

K ošetření drobných poranění kůže nastrouhejte malé množství brambor a smíchejte je s medem nebo olivovým olejem. Aplikujte tuto směs na postiženou oblast a fixujte ji obvazem asi dvě hodiny. K ošetření úpalu nakrájejte brambory na tenké plátky a položte je na několik minut na spálené místo, aby se zmírnila bolest.

Bolesti hlavy

Pro ošetření bolestí hlavy nakrájejte bramboru na tenké plátky a položte si je na čelo.

K léčbě chronických bolestí hlavy pijte čtvrtinu šálku horké bramborové šťávy před každým jídlem (ne více, než třikrát denně).

Probuďte unavené oči

Na každé víčko přiložte plátek brambory a nechte ho několik minut působit. Zbavíte se tak i opuchlých očí.

Detoxikace na nohy

Víte o tom, že kůži někdy nazývají třetí ledvina? Hraje totiž úlohu ve vyplavování toxinů. Dva tenké plátky syrového bramboru vložte do ponožek a navlékněte si na ně ponožky. Nechte na nohou několik hodin. Brambory z těla vytáhnou škodlivé látky.

Podle reflexologie je pravděpodobné, že když se živiny z brambor dostanou do těla, zabíjejí bakterie a viry. Stejně tak dobře, pomáhají při horečce, kdy plátky v ponožkách 2 – 3 hodiny způsobí pokles tělesné teploty.

Bramborové obklady dokážou vstřebat i hnis během 1 – 3 dnů. Strouhaný brambor umístěte do gázy a přiložte na infiltrovanou oblast a fixujte látkovým obvazem. Nechte takto po dobu 24 hodin ke tlumení zánětu a vyléčení infekce.

Proti rakovině

Látka v bramborové šťávě zvaná patatin dokázala zastavit šíření rakovinných buněk u myší s rakovinou melanomu. Také podle výzkumů „in vitro“ byl prokázán antiproliferativní účinek na lidské buňky rakoviny tlustého střeva a jater.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button