JídloRady a tipy

3 typy na rychlé a zdravé snídaně

Snídaně jsou základ dne. Nabijí vás energií na celý den a jsou navíc rychlé a velmi chutné. Obsahují dostatek živin, takže jsou ideální na nastartování vašeho organismu. Pojďme se nyní podívat na 3 recepty na vynikající snídaně.

Teplá cereální kaše

Tato snídaně je dobrou volbou, jelikož ji můžete připravit jak s rostlinným mlékem (mandlovým, kokosový, či sójovým), tak klasickým plnotučným. Posypat lze rozinkami, lněným semínkem, nebo jinými ořechy, které kaši přidají vlákninu, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Tato ovesná kaše, která neobsahuje klasický cukr a má tedy nízký glykemický index. S touto kaší se budete cítit dlouho plni a bez pocitu hladu.

Na ovesnou kaši budete potřebovat:
  • 1 hrnek namletých ovesných vloček
  • ¼ šálku nasekaných oříšků (například pistácií)
  • 2 lžičky přírodního cukru nebo jiného přírodního sladidla
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky vody
  • 6 lžic nasekaného čerstvého ovce

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, přidejte ovesné vločky a snižte teplotu. Zakryjte pokličkou a vařte do doby, dokud se všechna tekutina nevypaří. Jakmile jsou vločky připraveny, vmíchejte ořechy, cukr a skořici. Přidejte mléko a pořádně zamíchejte, aby se spojili všechny ingredience. Nakonec naservírujte s pokrájeným ovocem na vrchu.

Mandlová kaše

Příjem tuku je stejně jako u ostatních živin maximálně důležitý. Na co byste si ale měli dát pozor, je to, zda jsou přijaté tuky zdravé. Například mandle obsahuje kromě zdravých tuků také omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny. Tyto oříšky pomáhají například při snižování rizika onemocnění kardiovaskulární chorobou.

Na mandlovou kaši budete potřebovat:
  • ¼ hrnku mletých mandlí
  • ¾ šálku kokosového krému nebo kokosové smetany
  • 1 lžička přírodního cukru či jiného přírodního sladidla
  • 1 lžička skořice nebo čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička organického kakao (tato ingredience se ale přidávat nemusí, záleží jen na vás)

Na malé pánvi na mírném ohni přiveďte k varu kokosový krém. Jakmile se začne ohřívat, vytvoří kapalinu. Přidejte namleté mandle a vámi zvolené sladidlo. Dobře promíchejte a přibližně 5 minut vařte na mírném ohni. Přidejte koření a servírujte. Na vrh můžete kaši posypat ovocem či oříšky (ideálně mandlemi).

Jedna z ingrediencí v následujícím receptu je tofu.

Fazolová miska s tofu

Sladké snídaně nejsou favoritem každého, proto jsme pro vás připravili i jednu slanou variantu. Toto jídlo je plné bílkovin a důležitých minerálů a látek. Je veganské a navíc i bezlepkové.

Na fazolovou misku budete potřebovat:
  • 1 čajovou lžičku kokosového, nebo extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku vařených fazolí rozmačkaných v troše jogurtu či mléku
  • 1/3 šálku tofu nakrájeného na kostičky
  • 2 polévkové lžíce salsy (z rajčat, cibule, limetky, koriandru a soli)
  • 2 polévkové lžíce nesekaného avokáda
  • 2 polévkové lžíce na kostičky nakrájené jarní cibulky
  • ½ hrnku uvařené hnědé rýže

Na pánev přidáme olej a na něm osmažíme cibulku s tofu. Přidáme fazole a uvařenou rýži a chvíli směs osmažíme (asi 3 minutky) na středním ohni. Vzniklou směs pořádně promícháme a servírujeme s čerstvou salsou a avokádem.

Tyto tři snídaně jsou velmi chutným začátkem nového dne. Ať už si chcete zpříjemnit pracovní ráno, nebo si vychutnat jídlo v posteli, uvidíte, že vás potěší kdykoliv. Který recept vyzkoušíte vy?

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button