3 zdravější oleje na vaření
Většina lidí používá kuchyňské oleje pravidelně, protože je můžete použít k přípravě všech druhů jídel, včetně masa, vajec, zeleniny, omáček a některých obilných pokrmů.
Lidé se často zaměřují na to, jak si vybrat zdravý olej. Zdravost oleje, když vyjde z regálu s potravinami, je však jen částí příběhu.
Je také důležité zvážit, zda je olej stále zdravý ke konzumaci poté, co jste jej během vaření zahřáli.
Je to proto, že oleje na vaření mají řadu kouřových bodů nebo teplot, při kterých již nejsou stabilní. Oleje na vaření byste neměli používat k vaření při teplotách nad jejich kouřovým bodem.
Proč záleží na dobrých kuchyňských olejích
Když se oleje na vaření zahřívají, zejména při vysoké teplotě, nakonec dosáhnou svého kouřového bodu. To je teplota, při které už olej není stabilní a začíná se rozpadat.
Když se olej rozloží, začne oxidovat a uvolňovat volné radikály. Tyto sloučeniny mohou mít negativní zdravotní důsledky, potenciálně způsobit poškození buněk, které může vést k rozvoji onemocnění.
Kromě toho oleje, které dosáhnou svého kouřového bodu, uvolňují látku zvanou akrolein, která může vytvořit nepříjemnou spálenou příchuť. A co víc, vzdušný akrolein může být nebezpečný pro vaše plíce. Jaké oleje tedy používat, by vaření bylo zdravé?
Olivový olej
Bod kouře olivového oleje je přibližně 176 °C, což je běžná teplota vaření u mnoha receptů, zejména u pečiva.
Olivový olej je již dlouho zlatým standardem pro kuchyňské oleje v kuchyních po celém světě. Je to především proto, že je univerzální. Má jemnou pepřovou nebo travnatou chuť a můžete ho použít na pečení, pyré nebo studené dresinky.
Olivový olej je bohatý na vitamín E, který působí jako antioxidant. Primární mastná kyselina v olivovém oleji je mononenasycený tuk nazývaný kyselina olejová, která podle studií může mít protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti.
Olivový olej navíc obsahuje antioxidační sloučeniny zvané oleocanthal a oleuropein. Ty mohou mít protizánětlivé účinky, včetně pomoci předcházet oxidaci LDL (špatného) cholesterolu.
Avokádový olej
Avokádový olej má bod kouře přibližně 271 °C, takže je ideální pro vaření při vysokých teplotách, jako je hluboké smažení.
Má neutrální chuť podobnou avokádu a můžete ho použít podobně jako olivový olej. Má také nutriční složení podobné složení olivového oleje, s vysokým procentem pro srdce zdravého tuku kyseliny olejové.
Sloučeniny v avokádovém oleji mohou pomoci snížit krevní tlak, LDL (špatný) cholesterol a triglyceridy, jejichž vysoké hladiny mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.
Avokádový olej může být dokonce prospěšný pro snížení bolestivých zánětů kloubů, zvýšení vstřebávání dalších živin a ochranu buněk před poškozením volnými radikály.
Sezamový olej
Sezamový olej má středně vysoký bod kouře přibližně 210 °C.
Má vysoký obsah pro srdce zdravých antioxidantů sesamol a sesaminol, které mohou mít různé výhody, včetně potenciálních neuroprotektivních účinků proti některým onemocněním, jako je Parkinsonova choroba.
Sezamový olej funguje dobře na restování, běžné vaření a dokonce i jako dresink na salát. Nabízí jemnou ořechovou příchuť, která může dobře fungovat v řadě pokrmů při vaření i smažení.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos