4 recepty na vaječné omelety, které si můžete dopřát k snídani i k večeři
Udělejte si radost hned po ránu a dopřejte si chutnou vaječnou omeletu doplněnou o zajímavé ingredience. Mnohdy stačí dvě tři přidané dobroty, které běžnou omeletu povýší na jiný level. Omelete však může být skvělou volbou nejen k snídani, ale také jako rychlá večeře, která zasytí celou rodinu.
Základní tipy na přípravu
Omelete jako taková patří k základům v oblasti kulinářství. Není nijak složitá na přípravu, stačí, když dodržíte dvě základní pravidla, a to omeletu nepřevařit, tedy aby nebyla příliš vysušená, zároveň ji nechat lehce tekutou na povrchu, aby byla vláčná a příjemně šťavnatá. Druhým pravidlem jsou dobře zvolené ingredience, které k sobě chuťově ladí. Do omelety můžete přidávat řadu různorodých surovin, od šunky, různých druhů sýrů, špenátu, hrášku, bylinek, cibulky po desítky dalších ingrediencí. Omeleta tak skvěle poslouží jako vydatnější snídaně i jako lehčí večeře.
Ideální je omelety připravovat na pánvi, kterou poté můžete vložit celou do trouby, má tedy odebíratelné madlo či kovové.
Omeleta po Italsku
Připomeňte si chutě Itálie a vykouzlete si doma šťavnatou omeletu po Italsku. Potřebovat budete:
- 4 vejce
- lžička másla
- hrst cherry rajčátek
- hladkolistá petrželka/bazalka
- špetka muškátového oříšku
- špetka kurkumy
- mozarrella
- sůl a pepř
Nejdříve si vajíčka vyklepněte do hrníčku, rozkvedlejte se solí, muškátovým oříškem, pepřem a kurkumou. Na pánvi prohřejte napůl rozříznutá cherry rajčátka, přidejte máslo, promíchejte a vlijte vejce. Snižte teplotu a navrch omelety umístěte na plátky pokrájenou mozarellu. Nechte propéct, aby se i mozzarella krásně rozpustila. Nakonec posypejte petržilkou či bazalkou a servírujte. Patříte-li mezi milovníky kečupu, můžete přidat i ten.
Sedlácká omeleta
Muži ocení především omeletu sedláckou, tedy s vydatnou dávkou ingrediencí a takovou, která dobře zasytí. Na její přípravu budete potřebovat:
- 6 vajec
- 1 a půl lžíce mléka
- hladkolistá petrželka
- špetka hořčičného prášku
- šunka či klobása
- hrst nastrouhaného čedaru
- červená paprika
- trocha másla
- sůl a pepř
Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte je, přidejte k nim mléko, nasekanou petržilku, hořčičný prášek (může být trocha hořčice), osolte, opepřete, promíchejte. Nakonec do směsi zamíchejte čedar.
Na pánvičce nechte rozehřát máslo, vložte na něj na kousky pokrájenou šunku či klobásku a na kostičky pokrájenou červenou papriku. nechte osmahnout a poté zalijte připravenou směsí. Nechte propéct a ihned servírujte.
Zelená s medvědím česnekem
Probuďte ve své kuchyni jaro a připravte si omeletu s medvědím česnekem, špenátem, kozím sýrem a hráškem. Jedná se o opravdovou lahůdku. Na přípravu budete potřebovat:
- 3 vejce
- 1 lžíce vody
- trocha másla
- 2 listy medvědího česneku
- špenát
- kozí sýr
- pažitka
- hrst hrášku (rozmrazený)
- sůl a pepř
Hrášek této omeletě dodá jemně nasládlou chuť a skvěle si hraje do noty s kozím sýrem.
Vejce si rozklepněte do misky, přidejte vodu, nasekaný medvědí česnek a pažitku, osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte hrášek, který se orestuje. Poté vlijte připravenou směs na hrášek, chvíli opékejte a asi minutu před podáváním posypte omeletu kozím sýrem a lístky špenátu. Dozdobit můžete omeletu špenátem i nasekanou pažitkou.
Omeleta s vůní Řecka
V jednotlivých receptech jsme již použili čedar, kozí sýr i mozzarellu, nyní je na řadě balkánský sýr či feta, která je typickou ingrediencí Řecka. Nechte se vaší ranní omeletou přenést i do těchto končin. Na přípravu je potřeba:
- 10 vajec
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce oleje
- červená cibule
- rajčata
- hrst oliv bez pecek
- 100 feta sýru/balkánský
- sůl a pepř
Pokud byste raději běžnou verzi omelety pro jednu osobu, připravte si omeletu ze tří vajec.
K přípravě této omelety budete potřebovat pánev vhodnou do trouby, či ji připravte v hrnci. V míse si rozmíchejte vejce s nasekanou petrželkou, solí a pepře. Na pánvi osmahněte pokrájenou cibulku, přidejte olivy a rajčata.
Nyní je na čase přidat do pánve vejce. Nechte je trochu ztuhnout. Až bude omeleta polotekutá, nadrobte na jejích vrch fetu a vložte ji do trouby pod gril na cca 5 minut. Omeleta se krásně nafoukne a zezlátne. Dobrou chuť!
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/kimberlykv/4451537763
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos