Jídlo Krása

Nikdy nepodceňujte špenát, pro tělo je důležitým zdrojem živin

Špenát nám dává sílu a rostou po něm svaly. To jsou možná jediné informace, které nám o špenátu z dětství utkvěly v paměti. Svalnatý Pepek námořník a jeho charakteristický škleb nám ale ukryly mnohem větší tajemství. Špenát je tu nejen pro naši krásu, ale i pro naše zdraví.

Krásné zelené lístky patří jednoleté rostlině, špenátu. Špenát je důležitou listovou zeleninou, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Zajímavým typem špenátu je však novozélandský špenát, který má popínavé vlastnosti a můžete ho za rok sklízet až třikrát. Jeho listy se totiž stále obnovují.

špenát

I nenápadné lístky léčí

Konzumace špenátových listů má mnohé zdravotní výhody. Špenát má vysoké antioxidační účinky. Zabraňuje tvorbě volných radikálů ve vašem těle, které poškozují organismus a jsou příčinou vzniku rakoviny. Špenát je tedy skvělou prevencí proti onemocněním způsobeným volnými radikály.

Špenát obsahuje i vysoké množství beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu. Tyto látky mají pro nás jednu důležitou vlastnost, zabraňují totiž vzniku nejrůznějších očních onemocnění. Je také dobrým pomocníkem, který chrání naše srdce. Obsažené antioxidanty zabraňují oxidaci cholesterolu a tím brání rozvoji aterosklerózy.

špenát

Špenát na svaly

Ve špenátu je obsaženo poměrně vysoké množství bílkovin (2,3 g), proto je spojen i se svalnatým námořníkem. Konzumovat by jej měli především vegani a vegetariáni, kteří často bílkoviny ve své stravě postrádají. Špenát je velice bohatý na minerální látky, především na draslík, vápník a fosfor. Všechny tyto látky posilují krvetvorbu, imunitu, stav kostí, zubů, nehtů, působí na tkáně, svaly, srdce a nervy.

Důležitý zdroj vitaminů

Špenát obsahuje velké množství vitamínu A, zejména již zmíněného beta-karotenu. Kromě toho, že je beta-karoten důležitým antioxidantem, který nás chrání před volnými radikály, příznivě působí i na naši pleť, podporuje mladistvý vzhled pokožky, zpomaluje tvorbu vrásek a tlumí účinky slunečního záření. Po špenátu budete nejen zdraví, ale i krásní a chránění.

Špenát vás obohatí i o kyselinu listovou, která patří do skupiny vitamínů B, je zde zastoupena v hojném množství. Její užívání se doporučuje zejména v době těhotenství, jelikož má příznivé účinky na vývoj plodu. Kyselina listová má příznivý vliv na krvetvorbu, sluch, duševní zdraví a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod. Kromě kyseliny listové vás ve špenátu čeká také biotin, který posílí vaši krásu. Působí blahodárně na vlasy, nehty, kůži a pohybový aparát. Niacin vám přivodí dobrý spánek a má posilující účinek na srdce a cévy.

Malý omyl

Jestli jste žili v přesvědčení, že je špenát bohatý na železo, budeme vás muset z tohoto omylu vyvést. Může za to nedorozumění s desetinou čárkou, která ze špenátu vytvořila monopol na železo. Špenát je bohatý na minerální látky, ale železa obsahuje podobně jako jiná zelenina. Přináší vám však další účinky, které v jiné zelenině neobjevíte.

Špenát v kuchyni

Máme v hlavě zakódován pohled na špenát, který byl podáván především ve formě drcené jako příloha k masu a knedlíkům. Pravdou je, že je tato kombinace výborná, ale rádi bychom vás seznámili i s jinou úpravou špenátu. Špenát nemusíte vždy tepelně upravovat, dnes již v supermarketu seženete čerstvé lístky špenátu, z kterých si můžete připravit lehký salát nebo si ho přidat do obložené housky.

Je výborný, má jemnou chuť a dodá vám dostatek kyseliny listové. Naučte se používat čerství špenát a nekupujte ten mražený, který je již tisíckrát rozdrcený a vitamíny v něm skoro nenajdete. I z čerstvého špenátu lze připravit výborná polévka, můžete ho zapéct s listovým těstem, vytvořit směs se smetanou vhodnou k těstovinám či zvolit klasiku a přidat ho k masu.

špenát

Nezapomínejte na špenát a přidejte ho do svých pokrmů, kde si ho oblíbí i vaše děti a nebudou poznamenáni nevzhlednou úpravou špenátu z jídelen. Hrst špenátu je půl zdraví.

Zanechte komentář