Dům a zahradaJídloRady a tipy

Jak si vypěstovat rýži? Příprava políčka a tip na dušenou červenou rýži – 2. díl

V dnešním posledním díle nás čeká příprava samotného rýžového záhonu. Jak na to? Držte se těchto jednotlivých kroků a můžete se těšit na vlastní luxusní rýži plnou živin!

Na podzim přidejte do půdy organickou složku a dodržujte další pokyny

Můžete současně vysadit fazole fava nebo karmínový jetel (inkarnát). Jedná se o dva fixátory dusíku, které ho pomáhají zadržet v půdě, čímž snižují pH. To je ideální pro pěstování rýže.

Před výsadbou je potřeba rýžová semínka namočit

Když jste připraveni zasadit rýži, nejprve ji namočte na 12 hodin do vody. Semena se budou hydratovat a dává jim to náskok v dalším jejich vývoji.

Pěstování rýžových semen

Umístěte svou rýži asi 4 cm pod povrch. Výsadba v řádcích usnadňuje odstraňování plevele, ale není to nutné. Semínka rýže zlehka zakryjte a dobře zalijte.

Zalévejte často a ještě častěji

Pěstování rýže znamená dobré zalévání, zvláště když růst začíná. Poté, co jsou rostliny vysoké asi 2,5 cm, není již potřeba tolik zalévat.

Cca za 3 měsíce uvidíte, že rýžová zrna začnou bobtnat. Budete je muset zkontrolovat, abyste zjistili, zda jsou zralé. Budou se chovat podobně jako oves, jestli znáte – budou měkká, ale pevná. Pro přirovnání – silou byste je rozmačkali, ale současně cítíte, že kladou i určitý odpor.

Sklizeň rýže

Nejsnadnější je svléknout rýži ze stébla rovnou do kbelíku nebo lavoru, co máte k dispozici. Jakmile rýži sklidíte, je nezbytné udělat jednu věc. Vezměte plochý koš a nadhoďte jej nad hlavu do vzduchu. Vítr odnese plevel pryč. Učiňte to tak 20 – 30 krát.

Skladování rýže

Když je rýže vyčištěna, musí být sušena nebo chlazena či zmrazena. V opačném případě semena chytí plíseň a jsou prakticky na vyhození.

Tip, jak si uvařit dušenou rýži na čínský způsob

Červenou rýži nasypte do bambusového kmínku asi do poloviny. Druhou polovinu naplňte kokosovým mlékem.

Zakryjte voskovým papírem a gumičkou a postavte ve vzpřímené poloze do hrnce. Vařte v páře, dokud není rýže hotová.

Pěstování vlastního jídla značí také fakt, že přesně víte, z čeho je vyrobeno, což není nikdy na škodu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button