Hubnutí Jídlo Zdraví

Hubnutí a zdraví: Týdenní jídelníček na středomořské stravě

strava
Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Středomořská strava je typ stravování, které se inspirovalo jídelníčkem zemí, které leží u Středozemního moře. Strava těchto národů je velmi pestrá, bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, kvalitní rybí maso a mořské plody.

Středomořská strava je typ stravování, které se inspirovalo jídelníčkem zemí, které leží u Středozemního moře. Strava těchto národů je velmi pestrá, bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, kvalitní rybí maso a mořské plody. Není příliš tučná a řadí se mezi nejzdravější na naší planetě. Vyzkoušejte si jíst podle středomořského jídelníčku celý týden. Budete se cítit lehčí, zdravější a shodíte i nějaké to kilo.

Zdraví ze Středomoří

Středomořská strava je dobře známá pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Podporuje zdraví kognitivních funkcí, zdraví srdce, je prevencí proti vzniku rakoviny a udržuje hladinu cukru stabilní. Díky složení potraviny podporuje celkové zdraví, ale také hubnutí, zvlášť u osob, které jsou běžně zvyklé na nezdravou stravu bohatší na tuky. Středomořská strava zahrnuje konzumaci velkého množství čerstvého ovoce a zeleniny, zdravých tuků z potravin, jako jsou olivy, olivový olej, semínka a oříšky, dále mořské plody a širokou škálu léčivých bylin a koření. V menších dávkách strava obsahuje také drůbež, vejce, červené maso či kvalitní mléčné výrobky.

Stravovací plán

V dnešním článku vám přinášíme ukázku týdenního stravovacího plánu. Jídelníček by pro vás měl být inspirací a zamyšlením nad tím, jak jste doposud jedli. Konzumujete pestrou stravu, která je pro vaše zdraví přínosná? Porovnejte svůj dosavadní jídelníček se stravovacím plánem středomořského typu.

Den první

  • Snídaně: Kaše ze sladkých brambor s ořechy
  • Oběd: Plněná půlka menší cukety kuřecím masem, zeleninou a quinoa
  • Večeře: Pečený losos s bylinkami, česnekem citronem s pohankou a dušeným špenátem
  • Svačiny: Chipsy z kadeřávku, banán a hrst mandlí

Den druhý

  • Snídaně: řecký jogurt s lesním ovocem a semínky chia
  • Oběd: Zeleninové lazaně podávané s praženými růžičkovými kapustami
  • Večeře: Kadeřávkový salát s grilovaným kuřecím masem a zeleninou
  • Svačiny: Mrkev s hummusem, hrst kešu a hruška

Třetí den

  • Snídaně: Vegetariánská omeleta s rajčaty, paprikou, cibulí, brokolicí a feta
  • Oběd: Buddha bowl (mrkev, pohanka, listy špenátu, opečené batáty, brokolice, semínka, uvařené vajíčko, opečený tempeh) a omáčka z kešu ořechů
  • Večeře: Plněné portobello houby zeleninou a mletým masem podávané s chřestem
  • Svačiny: Hrst vlašských ořechů, ovocný salát, celer, arašídové máslo

Čtvrtý den

  • Snídaně: řecký jogurt s lesním ovocem a semínky chia
  • Oběd: Pečený losos se špenátem, citronem a bylinkami podávaný s mixem salátových listů a trochou quinoi
  • Večeře: Cuketové špagety podávané s česnekem, parmazánem, grilovaným kuřecím masem a trochou kešu omáčky
  • Svačiny: Hrst dýňových semínek, jablko a tvaroh

Pátý den

  • Snídaně: Salát s vařenými vejci, pečenými bramborami, avokádem a zelenými listy
  • Oběd: Ravioly s grilovanou zeleninou
  • Večeře: Řecký salát s nakrájeným plátkem mase, špenát, feta, okurky, rajčata, černé olivy a extra panenský olivový olej
  • Svačiny: Probiotický jogurt, hrozny a pečená cizrna

Šestý den

  • Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, medem, plátky jablek a lněné semínko
  • Oběd: Mořské plody s mixem zelených listů, zeleninou a jogurtovou zálivkou
  • Večeře: Pečená ryba s kokosovým mlékem, koriandrem podávaná s pečenou brokolicí a středomořským kuskusem
  • Svačiny: Mix ořechů, olivy a paprika s guacamole

Den sedmý

  • Snídaně: Ovesná kaše z rostlinného mléka s ořechy a lesními plody
  • Oběd: Kuře, špenát, trochu pesta a pečené brambory
  • Večeře: Řepový salát s ořechy a kozím sýrem, doplněný o středomořský kuskus
  • Svačiny: jablko, mrkev z hummusem, hrst buráků

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.