Jídlo

Proč se během zimních měsíců vyhnout některým dováženým plodinám?

Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

S příchodem zimy přichází také čas, kdy naše pole neplodí. V dřívějších dobách si lidé schovávali zásoby ovoce a zeleniny do sklepů či jej zavařovali a nakládali. Dnes máme mnohem komfortnější varianty a možnost zajít si pro „čerstvou“ zeleninu a ovoce do obchodu.

S příchodem zimy přichází také čas, kdy naše pole neplodí. V dřívějších dobách si lidé schovávali zásoby ovoce a zeleniny do sklepů či jej zavařovali a nakládali. Dnes máme mnohem komfortnější varianty a možnost zajít si pro „čerstvou“ zeleninu a ovoce do obchodu. Jaké nevýhody však může mít konzumace a nákup dovážených plodin?

Konzumace českých výrobků

Během roku se snažíme konzumovat českou zeleninu a ovoce, abychom podpořili český trh, ale také snížili ekologickou stopu, která je s pěstováním plodin a jejím převozem spojena. Vždyť avokádo, které máte na stole může být sklizeno již více než měsíc a putovalo k vám tisíce kilometrů. Přes zimu jsou však naše možnosti stále menší, přesto můžete kupovat českou mrkev, řepu, brambory či cibuli, a přispět tak snížení znečištění, které přeprava výrobků a plodin způsobuje.

Dovážené plodiny

Přes zimní období tak nastolují vládu v obchodech dovážené plodiny, které s oblibou kupujeme. Rajčata ze Španělska, avokáda z Peru, mrkev z Itálie, jablka z Nového Zélandu, manga z Brazílie a další. To vše jsou plodiny, které se k nám často dovážejí. Problémem je, že dovážená zelenina a ovoce k nám putuje tisíce kilometrů, tedy zatěžuje planetu zemi a projde si mnoha různými způsoby přepravy. Nevhodné podmínky při přepravě způsobuje, že ovoce a zelenina není tak kvalitní, jak se na první pohled může zdát. Navíc se ovoce často sklízí nezralé, vlastně většina ovoce a zeleniny, a dozrává v halách a kontejnerech. Takové ovoce a zelenina neobsahuje ani zdaleka tolik vitamínů a zdravých látek, kolik by měla.

Podtržené plody!

Často se také stává, že ovoce a zelenina jednoduše nedozrají a k vám se dostávají tzv. „podtržené“. To se stává především u avokád a manga, které si koupíte nedozrálé, ale plodina byla sebrána příliš brzy, a jednoduše už nedozraje, ale začne se kazit. Takové ovoce nikdy nemá ani zdaleka takovou chuť jako v její domovině.

Nakupujte s rozumem

Snažte se proto přes zimní období konzumovat plodiny nedovážené či  takové, které jsou dováženy z Evropy a jejich cesta nebyla tak dlouhá. V dobré kvalitě jsou většinou pomeranče, mandarinky a ananasy, které přes zimní v teplých krajinách dozrávají a dováží se k nám v přijatelné kvalitě. Dejte přes zimu jednoduše přednost řepě, mrkvi, celeru, bramborám, kadeřávku či cibuli, z ovoce můžete sáhnout po jablkách, pomerančích či mandarinkách.

Zkuste mražené plodiny

Mnohdy je také lepší kupovat mražené plodiny než čerstvé, to se týká především tzv. lesních plodů. Dovážené maliny, borůvky a jahody jsou mnohdy v tak špatné kvalitě a prochází tolika přepravními riziky, že je lepší je kupovat mražené. Takové plodiny jsou sbírány dozrálé a rovnou mrazeny, obsahují mnohdy více vitamínů než plodiny dovážené.

Pečlivý výběr

Při nakupování vždy pečlivě vybírejte, jaké plodiny si do svého košíku dáváte. Nejenže tím ovlivňuje vaše zdraví, ale i zdraví naší planety. Dodržujte tradiční způsoby stravování a místo avokáda sáhněte po mrkvi a nenechte se ovlivnit trendy, které často ukazují jen jednu stranu mince a snaží se o největší zisk, na planetě jim vskutku nezáleží.

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.