JídloOstatní

Kysané zelí: Ideální zdroj vitamínu C a živých kultur

Jedná se doslova o elixír zdraví. Zejména proto, že v sobě spojuje jednu z nejdravějších potravin na světě, což zelí bezesporu je, s jednou z nejzdravějších forem zpracování, tedy fermentací. Kysané zelí je jako bohatý zdroj vitaminu C nejlepším lékem zvláště po dlouhé zimě, kdy ještě není k dispozici čerstvá zelenina.

Přednosti fermantace

Je to starodávná metoda konzervace, při které se potraviny přirozeně zpracují pomocí mikroorganismů, jako jsou bakterie štěpící se na sacharidy a bílkoviny. Komerční zpracovatelé se snaží urychlit proces fermentace chemikáliemi, solením a konzervováním. Avšak jedině poctivá fermentace umožňuje získat zdravotní přínosy „živých kultur“, jako je laktobacilus. Proto má nakládání zelí tak dlouhou tradici i v našich domácnostech, neboť už naši předkové věděli o přednostech kysaného zelí.

Účinky kysaného zelí na zdraví

Bakterie, jež se řadí mezi laktobacily, zásobují „hodné“ bakterie v našich střevech, čímž zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, která má vliv na trávení, imunitní funkce a na absorpci a asimilaci nutričních látek. Udržováním zdravé střevní mikroflóry, můžeme předcházet celé řadě chorob, tlumit zánět, který je hlavním faktorem mnoha degenerativních chorob, včetně nemocí srdce. Živé kultury v kysaném zelí zlepšují trávení a mají protirakovinné účinky. V neposlední řadě snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Samotné zelí, ze kterého se kysané zelí vyrábí, snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a u žen rakoviny prsu. I když se kysané zelí nejčastěji vyrábí z bílého zelí, nelze opomenout ani zelí červené a fialové. Ta jsou zdrojem látek s velkými antioxidačními účinky, což z nich činí mocnou zbraň v boji proti srdečním chorobám.

pohorelice_zelofest_vzorky_zeli

Co ještě kysané zelí obsahuje?

Především velké množství vlákniny a neuvěřitelně malý počet kalorií. Jeden šálek neslitého kysaného zelí obsahuje také 150 % denní doporučené dávky vitaminu K, který je důležitý pro zdravé kosti, dále vitamin C, vápník, draslík, fosfor, hořčík a železo.

Kysané zelí je výtečným lékem, neboť uvolňuje napětí, působí proti depresím a snižuje krevní tlak. Podporuje také látkovou výměnu, má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Je to výborná potravina při dietách a hubnutí.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button