JídloMinerály

Zahoďte škodlivou kuchyňskou sůl, existuje mnohem zdravější alternativa

Jak praví stará pohádka ‚sůl nad zlato‘. Co bychom si počali bez toho zásadního dochucovadla, které změní úroveň každého jídla na něco zcela jiného. Samozřejmě je tu zase jednou další „jenže“ a zrovna zde to jenže zahrnuje nezdravý faktor stolní kamenné soli. Nadbytek sodíku ze soli může vážně uškodit našemu tělu a v úplně v nejhorším scénáři může při přemíře soli dojít až ke smrti. Navíc je to začarovaný kruh, protože když si člověk příliš zvykne na sůl, chuťové buňky se mu otupí a on pak musí solit víc a víc, a tím horšími se věci stávají. Jak tedy tuto patálii vyřešit? Poměrně jednoduše. Určitě jste se jich procházeli obchodem se zdravými potravinami nebo některými drogeriemi, které nabízejí zdravé potraviny a doplňky stravy, a narazili jste přitažlivě půvabnou růžovou sůl. A přesně o té si dneska něco povíme, o růžové himalájské soli.

Kde se vzala

Jistě už jste někdy slyšeli o zdravotních přínosech himalájské solné lampy. Tato sůl však není určená jenom na lampy, ale stává se i velkým hitem a už jí člověk najde na polici ve spoustě obchodech.

Tato jedinečná růžová sůl je považována za nejčistší sůl na světě, protože se uchovala pod sněhem a ledem a jako extra opatření jí ještě zalila láva, takže se k ní nedostalo žádné znečištění. Tato sůl se těží v dnešní době z Himalájského pohoří, které se táhne Asií, prochází Čínou, Nepálem, Myanmarem, Pákistánem, Bhútánem, Afghánistánem a Indií. Právě hluboko v srdci Himalájí se nachází solná pole, která byla před stovkami miliony let na mořském dně zalita lávou. Díky tomu si nyní můžeme užívat nezkažených zdravotních přínosů této jedinečné soli.

Jak je možné, že je růžová, a ne bílá, jako normální sůl?

Růžová barva této soli pochází z obsahu minerálů v podmořských solných ložiscích, jmenovitě z vápníku, hořčíku, draslíku, mědi a železa. Všechny tyto minerály spolu navíc fungují v souladu, a protože je himalájská sůl přírodní, obsahuje spoustu jódu, který se tím pádem nemusí přidávat.

Jak již bylo zmíněno výše, normální kuchyňská sůl je škodlivá kvůli svému velkému obsahu sodíku. Přestože má himalájská sůl stejné složení jako rafinovaná sůl kuchyňská, obsahuje na jednu porci až o ¼ čajové lžičky méně sodíku, díky svým větším krystalům. Protože jsou krystaly mnohem větší, zabírají více místa, a sodík už se tam jednoduše nevejde.

K čemu je vlastně dobrá

Velký obsah minerálů není užitečný jenom pro růžové zbarvení. Všechny tyto minerály jsou i velmi prospěšné lidskému tělu. Mezi některé zdravotní přínosy patří:

  • Regulace vody v těle a správná funkce celého organismu
  • Vyvážení tělesné hladiny pH
  • Přispívá lepšímu trávení
  • Pomáhá snížit běžné známky stárnutí
  • Podporuje tvorbu buněčné energie
  • Zlepšuje hladinu krevního cukru
  • Posiluje kosti a zdraví cév
  • Snižuje výskyt křečí
  • Vylepšuje vstřebávání živin z potravy
  • Poskytuje podporu oběhovému systému
  • Zvyšuje libido

Možná se ptáte, jaký je tedy rozdíl mezi himalájskou solí a solí kamennou a mořskou. Himalájská sůl je technicky také mořskou solí, jenže je mnohem čistší a lepší pro člověka. Co se týče rafinované kamenné soli, tam je to ještě o trochu zábavnější. Z té totiž výrobci odstraňují všechny minerály kromě sodíku (škodlivého ve velkém množství) a chloridu. Aby toho nebylo málo, tak se tato sůl čistí, bělí, a vystavuje extrémním teplotám, a přidává se do ní syntetický jód (který naše tělo nedokáže zpracovat), fluor, a přídavné stabilizátory na udržení sypkosti, které zdraví rozhodně neprospívají. Výsledkem konzumace kuchyňské soli může být dokonce artritida, dna, edémy, celulitida, a vznik ledvinových a žlučníkových kamenů.

Opatření při používání himalájské soli

Vždycky byste měli uchovávat sůl v nepropustné nádobě s víčkem, v chladném a suchém prostředí. Držte se raději dál od Himalájské soli, která je prodávaná za příliš nízkou cenu – může to být znamení, že byla vytěžena z vyšších nadmořských výšek, a ne z hlubších a čistších solných dolů. Soli z vyšší nadmořské výšky mohou obsahovat různé nečistoty, což anuluje jejich zdravotní přínosy.

Přestože himalájská sůl obsahuje velkou spoustu minerálů, je to pořád jenom sůl, a i když má méně sodíku jak sůl kuchyňská, pořád ho má poměrně dost. Jako tedy s každou solí, není radno to s ní příliš přehánět. Nadměrné množství sodíku může vést pro některé lidi k vysokému krevnímu tlaku, či k nahromadění tekutin u lidí s městnavou srdeční slabostí, cirhózou jater či onemocněním ledvin.

Shrnuto a podtrženo, pokud nějakou sůl, tak používejte himalájskou sůl, která pro vás může mít mnoho zdravotních přínosů. Používejte jí v rozumné míře a dodržujte skladovací doporučení. A pokud to jen půjde, tak zamávejte kuchyňské soli sbohem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button