Jídlo

Víte, co se stane s vaším tělem, pokud budete denně konzumovat ovesné vločky?

Snad každý z vás už tisíckrát slyšel, že jedním z nejdůležitějších jídel vašeho dne, je snídaně. To je pravda, ale důležité také je, co snídáte a v jakém množství. Pokud ráno sáhnete po rohlíku se šunkou a k tomu si dáte kávu, svému zdraví příliš neprospějete. Organismus ráno nastartujte dávkou zeleniny nebo ovocem, kouskem celozrnného pečiva a nepostradatelnými bílkovinami, které mohou zastupovat sýry, šunka či tvaroh. Skvělou volbou, která funguje u příznivců zdravého stravování, je snídaně obohacená o ovesné vločky.

Proč si dopřát ovesné vločky?

Ovesné vločky jsou vhodné především k snídani, důvod je jednoduchý, jsou energeticky poměrně náročné, což nám k snídani nevadí, jelikož energii potřebujeme. Obsahují mnoho důležitých minerálních látek a vitamínů, také vlákniny, která je pro naše tělo důležitá. Čtvrtina šálku ovesných vloček vám dodá 100% dávku denního příjmu manganu. Jsou bohaté na vitamín E, selen, fenolové kyseliny a kyseliny fytové, též na vitamín B1, biotin, měď, hořčík a další důležité živiny.

Konzumace vloček prospívá…

Denní konzumace ovesných vloček je skvělou prevencí přibírání na váze a následné obezity, protože dodává množství „zdravé“ energie a máte po nich dlouho pocit nasycení. Energie z ovesných vloček se navíc rozkládá postupně, to znamená, že po snídani nemáte hned za dvě hodiny hlad, ale energie vám vydrží i 4 hodiny. Důvodem je množství vlákniny v ovesných vločkách. Miska ovesné kaše k snídani je úžasným zdrojem energii bez velkého poklesu či zvýšení hladiny cukru v krvi. Ovesné vločky mají nízký glykemický index, což pomáhá zabránit chutím na sladké v důsledku poklesu hladiny cukru v krvi.

Ovesné vločky a hubnutí

I když vám ovesné vločky doplní množství energie, pomáhají vám zhubnout. Pravidelná konzumace ovesných vloček vám pomůže snížit celkový denní příjem kalorií až o 30%. Dáte si ráno snídani z ovesných vloček, tudíž nemáte další chutě na sladké či jiné mlsání. S takovou snídaní vydržíte bez obtíží a pocitu hladu až do oběda. I během dne zkonzumované ovesné vločky regulují pocit hladu, jelikož se z nich energie uvolňuje postupně. Začnete tedy hubnout, zdravou cestou a zdravým způsobem spolu se zdravou potravinou.

Výhody konzumace ovesných vloček:

  • pomáhají hubnutí (spalování tuků, prevence přejídání)
  • snížení hladiny cholesterolu
  • snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • nižší riziko srdečního selhání
  • posílení imunitního systému
  • snížení rizika vzniku diabetu 2. typu
  • stabilizování hladiny cukru v krvi
  • zdrojem vlákniny
  • prevence rakoviny prsu
  • prodlužuje délku života

Jak zakomponovat vločky do jídla?

Pokud trpíte celiakií, můžete místo vloček ovesných používat vločky bezlepkové, pohankové, amaranthové či jáhlové. I tyto vločky jsou pro vás velmi zdravé. Co se týče zakomponování vloček do jídla, není to nic složitého. K snídani si můžete připravit ovesnou kaši, přisypat vločky do jogurty či je přidat do smoothie, při pečení je můžete vmíchat do muffinů či si upéct vločkové sušenky. Vločky mohou být náhradou obilí v jakémkoliv jídle. Zkuste vločky zařadit i do svého jídelníčku a vyhněte se tak mnoha zdravotním komplikacím a případné obezitě.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button