Jídlo

Pohanka – opomíjený všelék

Pohanka by měla být stálicí v našem jídelníčku, neboť je našemu organismu velmi prospěšná. Je to bohatý zdroj nejrůznějších vitamínů (B1, 2, 6, C, E) a minerálů (vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, zinek).

Obsahuje velké množství rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévy a cévní systém, udržuje je pružné a pevné. Je zdrojem vlákniny. Také je hypoalergenní, patří mezi bezlepkové potraviny a tudíž je vhodná pro celiaky.né účinky

Díky obsahu vitamínu C posiluje imunity, cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk a podílí se na tvorbě acetylcholinu, který přenáší nervové impulsy do mozku. Funguje jako prevence proti tvorbě oparů a onemocnění kloubů. Usnadňuje léčbu hemoroidů – posiluje vazivové tkáně. Má příznivý vliv na ustálení krevního tlaku. Napomáhá při odbourávání cholesterolu z cévních stěn. Příznivě ovlivňuje léčbu žilních chorob, které patří k velmi závažným onemocněním.

Využití v kuchyni

Je doporučována lidem s trávicími potížemi, protože je lehce stravitelná. Abychom zachovali všechny důležité cenné látky a vitamíny, nesmíme pohanku vařit. Pouze ji zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou v poměru jeden díl pohanky a dva díly vody. Většinou se konzumuje jako příloha. Můžeme ji použít jako obměnu rýže. Dochutit lze například osmahnutou cibulkou, solí, česnekem, bylinkami (majoránka, petrželka, bazalka) nebo drceným kmínem. Pohanka se prodává v různých formách – krupky, lámanka, krupice, slupky (na výrobu čaje) nebo mouka. Připravit z ní můžeme různé pokrmy – sladké kaše, pomazánky, knedlíky, zavářky do polévek, lívance, polentu, pudink. Můžeme ji, pro zvýraznění chuti kombinovat s jinou moukou.

Další využití

Pohankové polštáře, které se vyrábějí ze slupek (odpad vzniklý při loupání), patří k domácím relaxačním pomůckám. Jejich výhoda je, že se neslehnou a dobře drží tvar, takže je můžeme používat jako menší polštářek na spaní („pod ucho“). Také mají termoregulační schopnost. Po nahřátí mohou sloužit jako teplý obklad. Dáme – li je na chvíli do mrazáku, ochladí pálící chodidla nebo bolavou hlavu. Pokud nejste alergičtí zrovna na pohanku, je vhodná jako antialergenní výplň do polštáře.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button