JídloPrevenceZdraví

Chřipková sezona je tu! Jaké jsou nejlepší zdroje vitamínu C

Pravdou je, že pouhý vitamín C vás před chřipkou či nachlazením naprosto ochránit nedokáže. Vitamín C je však prevencí vzniku onemocnění a zkracuje také délku léčení. Důležité je však dbát na každodenní příjem vitamínu C již preventivně a ne jeho dávku začít zvyšovat až v době nemoci. Dopřejte si proto dostatek vitamínu C z pestré stravy, stačí do jídelníčku zařadit tyto potraviny.

Vitamín C

Vitamín C, také kyselina askorbová, je ve vodě rozpustným vitamínem, který je nezbytným pro fungování organismu a klíčovým pro řadu biologických pochodů. Nejenže posiluje imunitní systém, tedy obranyschopnost organismu, ale je klíčovým pro metabolismus aminokyselin, podílí se na syntéze kolagenu, tedy ovlivňuje zdraví cév a kardiovaskulárního systému. Důležitý je i pro zdraví kostí, zubů atd.

Denní příjem

Doporučená denní dávka vitamínu C je pro dospělého zdravého muže 90 miligramů, pro ženu 80 mg. Konzumujete-li pestrou stravu, ve které nechybí dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, nemusíte se bát, že by ve vaší stravě bylo tohoto vitamínu nedostatek. Pro představu bude stačit, když za den přijmete cca 400 g zeleniny a 200 g ovoce. Víte-li, že vaše strava je o zeleninu a ovoce spíše ochuzena, je vhodné sáhnout po doplňcích stravy s vitamínem C, ale nezapomínejte na to, že nic se nemá přehánět.

Nadměrný příjem

Nenechte se zlákat reklamou a nabídkou mnohých doplňků stravy s obsahem vitamínu C. Vyšší dávky vás nijak neotráví, ale zbytečně vyhazujete své finance. Jelikož je vitamín C ve vodě rozpustný, snadno jej z těla vyloučíte, ale dlouhodobé užívání vysokých dávek může stát za vznikem ledvinových kamenů. K ideální denní dávce vitamínu C vám bude stačit pestrá strava.

Nejlepší zdroje vitamínu C

Některé zdroje vitamínu C jsou poměrně běžné a zná je každý z nás. Některé patří spíše mezi kuriózní méně známé doplňky. Mezi běžné zdroje vitamínu C patří například:

  • Sladké žluté papriky obsahují na 100 g cca 183 mg vitamínu C. Žluté papriky přitom obsahují nejvyšší koncentraci vitamínu C ze všech sladkých paprik.
  • Černý rybíz je skvělým zdrojem vitamínu C. Na polovinu šálku, asi 56 g je to 100 mg vitamínu C.
  • Tymián, ano i byliny mohou být skvělým zdrojem vitamínu C. Stačí jídlo posypat 1-2 lžícemi čerstvého tymiánu a vaše jídlo bude obohaceno o 4-7 mg vitamínu C.
  • Jahody obsahují na 100 g cca 66 mg vitamínu C.
  • Skvělým zdrojem je také kiwi, které obsahuje na 100 g až 118 mg vitamínu C.
  • Dopřejte si také kedlubnu. Na 100 g obsahuje až 60 mg vitamínu C.
  • Dobrým zdrojem vitamínu C je také brokolice. Na 100 g je to 100 mg vitamínu C.
  • Kapustičky skvěle pokryjí denní dávku vitamínu C. K tomu bude potřebovat jen 100 g této zeleniny.
  • Citrony jsou také dobrým a velmi známým zdrojem vitamínu C. Jeden citron poskytne přibližně 77 mg vitamínu C na 100 g.
  • Nezapomínejme ani na šípek, který vám poslouží jako chutný čaj a skvělý zdroj vitamínu C.

Méně všední zdroje vitamínu C

Dopřávat si můžete i méně obvyklé zdroje vitamínu C, které však mohou zajímavě obohatit váš jídelníček.

  • Kakadu švestky z Austrálie jsou superpotravinou, která obsahuje 100 x více vitamínu C než pomeranče. Na 100 g obsahují 5,300 mg vitamínu C.
  • Acerola je tropickou třešní, přičemž polovina šálku těchto třešní vám dopřeje 822 mg vitamínu C.
  • Komatsu je zajímavým druhem zeleniny s velkými zelenými listy. Přezdívá se jí také japonský špenát. Na 100 g obsahuje 130 g vitamínu C.
  • Papája je podobně jako jiné druhy exotického ovoce dobrým zdrojem vitamínu C a toto ovoce se v celkem dobré kvalitě dostává přes zimní období i k nám Na 100 g obsahuje 168 mg vitamínu C.
  • Chutné mango vám zajistí 40 mg vitamínu C na 100 g ovoce.
  • Kvajáva, guave, je tropickým ovocem z Jižní Ameriky. Na 100 g obsahuje 228 mg vitamínu C.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button