JídloReceptyZdraví

Skvělá posila pro srdce? Objevte červenou řepu a její skvělou chuť. Přinášíme 4 recepty

Červená řepa je mnohdy opomíjenou zeleninou, kterou mnoho osob ve své kuchyni vůbec nepoužívá. Obávají se nejen její chuti, ale také barvy. Červená řepa je přitom nesmírně přínosná pro lidské zdraví. Působí jako prevence, ale také jako lék. Nechte se inspirovat a používejte ji ve své kuchyni častěji.

Zdroj živin

Červená řepa má dobrý nutriční profil. Obsahuje totiž málo kalorií, ale obrovské množství zdraví prospěšných vitamínů i minerálních látek. Jedná se například o vitamín C, kyselinu listovou, vitamín B6, hořčík, draslík, fosfor, železo, ale i pigmenty, přírodní barviva, která mají řadu zdraví přínosných účinků.

Zdravotní přínos

Červená řepa je celkově přínosná pro zdraví kardiovaskulárního systému. Červená řepa má totiž vliv na snížení krevního tlaku. Preventivně chrání i před vznikem chronických zánětů, které jsou spojovány s řadou onemocnění, jako je obezita, onemocnění srdce, ale také rakovina. Obsahuje totiž rostlinná barviva, betalainy, které působí protizánětlivě. Samozřejmě působí také příznivě na zdraví trávicího traktu. Červená řepa je vhodným doplňkem jídelníčku při redukčních dietách a jedná se také o poměrně dobrý zdroj bílkovin, také vlákniny, která dobře zasytí a zažene chutě na sladké.

Salát z červené řepy

Z červené řepy si poměrně snadno a rychle můžete vykouzlit chutné saláty. Nezapomínejte vždy na osvědčenou klasiku, a to uvařená červená řepa, sýr (balkánský, niva, kozí), ořechy a med, popřípadě balsamico. To je klasika, která nikdy nezklame. Doplnit tuto kombinaci můžete o lístky salátu či další zeleninu.

Připravit si samozřejmě můžete také salát z čerstvé červené řepy. Stačí ji nastrouhat, přidat nastrouhané jablíčko, trochu křenu, a máte hotovo.

Pomazánka z červené řepy

Zdravou a chutnou dobrotou je také pomazánka z červené řepy. Tou můžete pohostit návštěvu, nebo poslouží jako chutná svačina pro vás. Potřebovat na její přípravu budete:

  • 250 g uvařené červené řepy
  • 50 g vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Do mísy nastrouhejte či rozmixujte uvařenou červenou řepu, přidejte nasekané ořechy, prolisované česnek, bílý jogurt a majonézu. Smíchejte a máte hotovo. Dozdobit můžete čerstvými bylinkami či salátem.

Tartar z červené řepy

Pořádáte-li večeři pro své přáteli a hledáte vhodný předkrm, popřípadě velmi lehkou večeři, připravte si chutný tartar z červené řepy. Připravte si na něj:

  • 400 g červené řepy
  • 1 šalotka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička balsamica
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • trocha medu
  • chléb

Červenou řepu si upečte v troubě, popřípadě uvařte v osolené vodě. Poté nechte řepu vychladnout. Zvolit můžete buď úpravu řepy strouháním, či ji nakrájet na malé kostičky. K řepě přidejte nastrouhaný křen, nadrobno nakrájenou šalotku, balsamico, hořčici, olivový olej, sůl a pepř. Podle chuti můžete přidat také trochou medu. Promíchejte a servírujte s opečeným toustem či plátkem chleba.

Čokoládové brownies s řepu

Z červené řepy si můžete připravit také sladký dezert. Řepa je totiž sama o sobě poměrně sladkou a i při pečení je vhodným doplňkem. Vykouzlete si z řepy chutné brownies. Její chuť v dezertu ani nepoznáte.

  • 500 g červené řepy
  • 2 vejce
  • trochu soli
  • 100 g másla
  • 50 ml medu
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 110 g hladké mouky
  • 100 g 70 % čokolády

Řepu si uvařte do změknutí a po uvaření ji oloupejte, nechte vychladnout a rozmixujte do hladkého pyré. Dále si vyšlehejte vejce se špetkou soli do pěny. Máslo nechte rozpustit a vychladnout.

K vyšlehaným vajíčkům přidejte máslo, med, pyré a promíchejte. Poté přisypte prosáté kakao, skořici, mouku a cca polovinu nasekané hořké čokolády. Promíchejte.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Hodit se vám bude obdélníková forma o rozměrech 20 x 30 či kulatá o průměru 24 cm. Těsto vlijte do formy a posypejte zbylou čokoládou. Pečte 20-25 minut. Díky řepě budou brownies krásně vláčné. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj obrázků: https://www.flickr.com/photos/saaleha/6464964483, https://www.flickr.com/photos/mbiddulph/1243082946

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button