JídloRady a tipyRecepty

Rychlý a zdravý oběd do 30 minut? Přinášíme vám 5 tipů

Potřebujete stihnout oběd jako zdravou rychlovku? Připravujete si oběd do práce, ale nemáte času nazbyt? I za takovou chvíli se dá vytvořit chutný a zdravý oběd, který vás dobře zasytí a dodá energii. Vyzkoušejte si přípravu rychlých obědů, přinášíme vám pár tipů.

Špagety

Pokud toužíte po opravdu rychlém a chutném obědě, pusťte se do přípravy špaget. Důležité jen je, abyste měli vždy balení špaget doma po ruce. Zvolit můžete špagety klasické, celozrnné i bezlepkové. Připravit si je můžete s klasikou v podobě rajčatové omáčky či s omáčkou boloňskou. Na přípravu rychlé rajčatové omáčky vám postačí olivový olej, česnek, rajčata z konzervy, sůl, pepř, čerstvé bylinky a parmazán. Z těchto několika ingrediencí máte jídlo hotové za pár minut. S přípravou boloňské je to o něco složitější, ale do půl hodiny ji také stihnete. Potřebovat na ni budete:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g mletého masa
  • sůl a čerstvý pepř
  • italské bylinky
  • 100 ml červeného vína
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • parmazán
  • špagety

Na olivovém oleji si osmahněte nadrobno nasekanou cibulku, poté přidejte pokrájené stroužky česneku. Přidejte mleté maso, které rozdělíte vidličkou, osolte, opepřete a nechte zatáhnout. Poté zalijte maso vínem, nechte trochu odvařit a nakonec přidejte krájená rajčata. Směs nechte provařit a mírně zhoustnout. Nakonec přidejte italské bylinky. Servírujte s parmezánem.

Plněné tortilly

Nikdy nic nezkazíte nic tím, budete-li mít doma po ruce balení klasických pšeničných či celozrnných tortill. Tortilla je vlastně pšeničná placka, může být i kukuřičná, která se plní zeleninou, masovou směsí a dalšími ingrediencemi. Vy si tak můžete připravit plněné tortilly, tzv. burrito, které si naplníte vším, co máte rádi. Zvolit můžete zeleninovou verzi se salátem, rajčaty, majonézou, kukuřicí, avokádem a semínky či přidat kousky kuřecího masa. Připravit si můžete také směs z fazolí, rajčat, kukuřice a mletého masa a připravit si tortillu masovou. Skvělé je, že si můžete tento pokrm přesně přizpůsobit podle vlastních chutí a tomu, co objevíte v kuchyni. Základem by však měla být vždy složka bílkovinná (maso, fazole, cizrna, tuňák), zeleninová a chybět by neměl ani dresink.

Těstovinový salát

Zdravou rychlovkou je také těstovinový salát. Díky tomu, že ho můžete připravovat na stovky způsobů, si najdete každý ideálně variantu přesně pro něj. Nemáte rádi maso a dáváte přednost zelenině a luštěninám? Připravte si těstovinový salát s rajčátky, okurkou, opraženou cizrnou, jarní cibulkou, lístky rukoly a rozmačkaným avokádem. Nezapomeňte vše dochutit solí, pepřem a citronem. Klasikou, která nezklame je však těstovinový salát s tuňákem a majonézou nebo těstovinový salát s kousky opečeného kuřete. Takové saláty dobře zasytí a zatímco se vám budou vařit těstoviny, můžete si připravit všechny ostatní ingredience.

Kuskus s kuřecím masem

Zázrakem na poli rychlé přípravy pokrmů je především kuskus. Kuskus se totiž při přípravě nemusí vařit, stačí jej zalít vroucí vodou, přiklopit a za pár minut je hotový. Poté jej můžete smíchat s množstvím různorodých ingrediencí, přičemž může posloužit jako hlavní chod, nebo jej můžete podávat jako přílohu. Kuskus se zalívá vodou v poměru 1:2, tedy na 1 díl kuskusu náleží 2 díly vody. Přidat k němu rovnou můžete také sůl a pepř. Po zalití kuskus promíchejte vidličkou a nechte jej asi 10 minut odstát. Mezitím si můžete připravit ingredience, které budete do kuskusu přidávat. Zvolit můžete sušená rajčata, olivy, tuňáka, čerstvá rajčata, semínka, cizrnu, kousky kuřecího masa, osmaženého tofu atd. V tomto směru se kreativitě meze opravdu nekladou. Kuskus je navíc zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů B a E, ale také vápníku, fosforu a železa.

Losos s bylinkami

Potřebujete-li do své stravy dostat více bílkovin či zdravých tuků, vsaďte na rychlý oběd v podobě lososa. Ideálně je, pokud si koupíte velký filet lososa z volného chovu, neporcujete jej na menší obědové porce a dáte zamrazit. Ráno stačí lososa vyndat a pustit se před obědem do přípravy. Plátek lososa si můžete připravit na másle či v troubě. Hotový je za pár minut. Dochutit jej mnohdy stačí solí, pepřem a připravit jej na másla. Přidat však můžete také bylinky, ideálně je hladkolistá petržel či kopr. K lososovi se hodí různé druhy příloh, od brambor, bramborové kaše, kuskusu, zeleninového salátu či quinoii. Záleží na vaší chuti a časových možnostech. Připravit si k lososu můžete také chutný koprový dresink. Potřebovat budete jen kopr, zakysanou smetanu, pepř a sůl, citron a česnek.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button