Rady a tipy

Recept: Sváteční peprmintová čokoláda

Hledáte recept na sladkou dobrotu, která se může stát skvělou tečkou za nedělním obědem? Tu může vytvořit domácí peprmintová čokoláda, kterou můžete věnovat i jako dárek vašim známým. Pokud použijete kvalitní kakaové máslo, neošidíte se ani o kvalitní dávku antioxidantů. 

Zdravější sváteční sladkosti

Většina sladkého, které zakoupíme v obchodech a není v bio kvalitě, bylo vyrobeno v průmyslové výrobě. Takové výrobky obsahují často ingredience, které nejsou zdravé, navíc mohou být základem mnoha civilizačním chorob. Pokud si však připravíte domácí sladkosti ze zdravých ingrediencí a vynecháte látky, které bývají do sladkého často zbytečně přidávány, můžete si vykouzlit sladkost, která vaše zdraví naopak podpoří.

Základní ingredience

V této čokoládě nechybí kakaové máslo a kokosový olej, přičemž obě tyto ingredience obsahují zdraví prospěšné tuky a antioxidanty. Kokosový olej a kakaové máslo jsou skvělou prevencí mnoha onemocnění, předchází vzniku kardiovaskulárních problémů. Čokoláda je oslazena javorovým sirupem, použít můžete však i jiný rostlinný sirup. Barvu získává čokoláda díky spirulíně a šťávě z řepy. Na této dobrotě není nic umělého ani nezdravého, pokud ji nebudete jíst na kila.

Nutriční hodnoty

Jedna porce této čokolády obsahuje:

  • 543 kalorií
  • 3 gramy bílkovin
  • 53 gramů tuku
  • 14 gramů uhlohydrátů
  • 2,6 gramů vlákniny
  • 8,6 gramu cukru
  • 1 322 IU vitamínu A (57% DD)
  • 0,4 miligramu mědi (51% DD)
  • 0,6 miligramu manganu (35% DD)
  • 57 miligramů hořčíku (18% DD)
  • 2,9 miligramů železa (17% DD)
  • 86 miligramů fosforu (12% DD)
  • 0,9 miligramu zinku (11% DD)
  • 1,3 miligramu vitaminu E (9% DD)
  • 5,5 mikrogramů vitaminu K (6% DD)
  • 0,15 mikrogramů vitaminu B12 (6% DD)
  • 31 IU vitaminu D (5% DD)
  • 0,18 miligramu vitamínu B5 (4% DD)
  • 2,2 mikrogramů selénu (4% DD)
  • 204 miligramů draslíku (4% DD)

Zdravotní přínosy jednotlivých ingrediencí

Peprmintový olej

Vnitřní užívání malého množství peprmintového oleje (olej z máty peprné) může pomoci v léčbě zažívacích obtíží (jako je i syndrom dráždivého střeva), potlačuje infekce, snižuje riziko vzniku zánětu a podporuje lepší náladu. Má chladivý efekt při vnějším podání a po přidání do aromalamp povzbuzuje tělo i ducha. Zmírňuje také dráždivý kašel. Do receptu používejte olej vhodný pro přidávání do pokrmů. Jinak použijte peprmintový extrakt.

Kakaové máslo

Věděli jste, že kakaové máslo je dobrým zdrojem zdravých tuků. Tento zdravý tuk se získává z kakaových bobů, které jsou nabité antioxidanty. Kakaové máslo pomáhá zvýšit obranyschopnost, snížit riziko vzniku zánětů a podporuje zdraví srdce. Zlepšuje také stav pokožky a bojuje proti známkám stárnutí.

Tmavá čokoláda

Kvalitní tmavá čokoláda (nejlépe nad 70%) obsahuje antioxidanty a je skvělou prevencí vzniku rakoviny. Pomáhá dokonce snížit hladinu cholesterolu a podporuje mozkové funkce.

Spirulina

Spirulina je zelená řasa, která je v tomto receptu užita jako přírodní barvivo. Namísto použití syntetických potravinových barviv má spirulina mnoho zdravotních výhod. Podporuje detoxikaci organismu, snižuje hladinu LDL cholesterolu, snižuje krevní tlak a snižuje riziko mrtvice.

Ingredience:

příprava: 1 hodina (i s mražením)

  • 10 kapek peprmintového oleje nebo 2 čajové lžičky extraktu z máty peprné
  • 3 šálky kakaového másla
  • 2 lžíce kokosového mléka v prášku
  • 90 g tmavé čokolády (75% kakaa a více)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1-2 lžíce čerstvé šťávy z řepy
  • 1 polévková lžíce práškové spiruliny

Postup

Připravte si hrnec, do něj vložte mísu, která zvládne vyšší teplotu. V míse pomalu rozpouštějte kakaové máslo, kokosové mléko, dvě lžíce javorového sirupu a polovinu extraktu z máty peprné. Až se směs rozpustí, přelijte ji do třech připravených nádob. Do jedné přidejte spirulinu a důkladně promíchejte, dokud není směs rovnoměrně zelená. Nalijte zelenou směs do nádoby, která je vyložena pečícím papírem a vložte do mrazničky na dobu 15-20 minut.

Poté obarvěte druhou směs řepnou šťávou, přelijte a vložte do mrazničky. Po zatuhnutí zelenou i červenou čokoládu rozlámejte na menší kousky.

Nyní si připravte hrnec, ve kterém rozpustíte čokoládu, kokosový olej a zbývající část javorového sirupu a extraktu z máty peprné. Poté čokoládu nalijte na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřete a navrch nalijte třetí část „bílé čokolády“, kterou jste měli stranou. Navrch ještě posypte kousky zelené a červené čokolády. Umístěte do mrazničky na 15-20 minut. Poté čokoládu pokrájejte na menší kousky a zdravá barevná variace je na světě.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button