JídloReceptyVitamínyZdraví

Sacharidy a živiny v pórku jsou pro lidský organismus přínosem

Pór je příbuzný cibuli a česneku a pochází ze stejné vědecké klasifikace rostlinných cibulí, Allium. Pórek obsahuje mnoho stejně prospěšných fytonutrientů jako ostatní členové této skupiny, ačkoliv nebylo provedeno mnoho studií o zdravotních přínosech zejména póru.

Pórek má jemnou chuť podobnou cibuli. V syrovém stavu je zelenina křupavá a pevná. Tvrdé tmavě zelené listy se většinou nejí, jen bílé a světle zelené části.

Zdravotní výhody pórku

Pórek je velmi dobrým zdrojem vitamínu K. Čím více zelené části se sní, tím více vitaminu K, vitaminu A, manganu, vitaminu C a folátu je požito. Pór je také dobrým zdrojem fytonutrientů, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které mohou chránit buňky před poškozením, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a poskytují další zdravotní výhody. Pórek má obzvláště vysoký obsah fytochemikálie zvané kaempferol, u které bylo prokázáno, že chrání výstelku našich krevních cévporek

Jak používat pórek při vaření

Pórek se hodně používá v Evropě, včetně České republiky, ovšem například lidé v Severní Americe ho téměř neznají. Pórek má chuť podobnou cibuli, ale poněkud jemnější. Lze ho použít ve většině receptů, kde by se použila cibule, a jsou skvělé do polévek a dušených pokrmů.

Při přípravě pórku odřízněte nejtvrdší zelené části a poté je podélně nakrájejte, aby se očistily, protože písek se často zachytává mezi vrstvami dole v blízkosti cibule. Nakrájejte a vařte jako cibuli. Výborná je také pórková polévka.

Pórková polévka:

Ingredience:

  • 1 lžička olivového oleje
  • 3 stroužky česneku (rozdrcené)
  • 1 pórek (opláchnutý a podélně rozpůlený)
  • 4 šálky brambor (oloupané a nakrájené na kostky)
  • 3 šálky kuřecího masa s nízkým obsahem sodíku (nebo zeleninového vývaru)
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1/2 lžičky černého pepře (čerstvě namletého)
  • Slanina (vařená a rozdrobená)
  • Pažitka (nakrájená)
  • Netučný obyčejný řecký jogurt

Postup:

1. Na dně hrnce se silným dnem rozehřejte na mírném ohni olej.

2. Pórek nakrájejte. Do vývaru přidejte bílou část pórku a česnek a za stálého míchání vařte do změknutí. Přidáme brambory a vývar a přikryté dusíme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut. Odstraňte z ohně a přeneste veškerý obsah do mixéru. Přidejte bílé fazole a pepř a mixujte do hladka.

3. Nalijte do misky a každou ozdobte kopečkem jogurtu, lžičkou pažitky a lžičkou rozdrobené slaniny.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button