JídloOstatní

Sardinky z konzervy jsou superpotravinou srovnatelnou s lososem

V Česku se tento název používá i pro některé další sleďovité ryby, jako například sardele či šproty. Nejznámější je však sardinka obecná, která se prodává v konzervách, vykuchaná a naložená v oleji. Jsou to zdraví prospěšné potraviny namačkané na těsno v konzervě, od čehož vznikl i slovní obrat pro lidi, „namačkané jako sardinky“ v těsném prostoru.

Prospěšnost sardinek

sardines-825606_960_720Odborníci na zdravou výživu vyzdvihují sardinky pro jejich mimořádný přínos pro lidské zdraví. Zejména jsou plné zdravých omega-3 tuků, které dokáží významně snižovat riziko kardiovaskulárních příhod. Vedle toho omega-3 tuky také pomáhají k lepší náladě, myšlení, oběhu krve a metabolismu glukózy a inzulinu, snižují krevní tlak a chrání před srdečními chorobami.

Podle některých studií mají sardinky stejně vysoký obsah omega-3 tuků jako losos. Jedna malá krabička sardinek dokáže pokrýt denní potřebu tohoto úžasně zdravého tuku.

To však není všechno, čím jsou sardinky pro nás prospěšné. Obsahují spoustu vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a také celou sadu vitamínů B. Sardinky jsou také dobrým zdrojem selenu, což je důležitý protirakovinný stopový minerál. Význam sardinek spočívá také v tom, že v mořském potravinovém řetězci jsou velmi nízko, a proto se v nich neukládají škodlivé toxiny, jako je rtuť.

Sardinky zrají jako víno

Výhoda sardinek v konzervě tkví také v tom, že je můžeme skladovat i dlouhou dobu a máme tak tuto skvělou a zdravou potravinu stále k dispozici. Uvádí se, že kvalitní sardinky mohou zrát stejně jako víno i několik let. Nezkazí se díky naložení v kvalitním oleji a uzavření ve vzduchotěsném prostředí. Rybičky se tak postupně zjemňují a prohlubuje se jejich chuť. Stejně jako u šampaňského se doporučuje otáčet konzervu zhruba jednou za půl roku, aby byla zajištěna ideální a rovnoměrná olejová lázeň. Někteří výrobci vyznačují na konzervách rok vylovení, takže můžete porovnávat jednotlivé ročníky stejně jako u kvalitních vín.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button