JídloRady a tipyRecepty

5 receptů z brambor aneb když potřebujete rychle vykouzlit večeři

Brambory patří mezi ingredience, které má v české domácnosti nepřetržitě snad každý. Díky tomu se jedná o jakousi záchrannou ingredienci, ze které můžete připravit oběd či večeři snadno a rychle. V dnešním článku vám přinášíme 5 tipů na rychlé recepty, díky kterým doma vykouzlíte dobrou večeři za pár minut.

Rychlá večeře

Jistě to znáte na vlastní kůži, přijdete odpoledne z práce a už se vám prostě nechce vyvářet a vymýšlet složité pokrmy. Záchranou jsou pro vás tak často brambory, ze kterých lze vytvořit chutné jídlo. Brambory jsou také ingrediencí, kterou mám doma snad vždy a zachrání nás i ve chvíli, kdy máme takřka prázdnou lednici.

Recepty z brambor

Křupavé bramboráky

Chutná záchrana, kterou máte po smíchání osmaženou do půl hodiny. Nemusíte na nic čekat, stačí si nastrouhat brambory a pustit se do práce. Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubou mouku
  • česnek
  • majoránku
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Do velké mísy nastrouhejte brambory nahrubo. Vymačkejte z nich co nejvíce vody. Přidejte vejce, promíchejte s utřeným česnekem, pepřem, majoránkou a drceným kmínem. Přidejte mouku na zahuštění a nakonec osolte. Smažte na oleji a po ochutnání prvního bramboráku můžete dosolit či přidat česnek. K bramboráku se skvěle hodí rychlá směs ze zeleniny, například paprik, rajčat, pórku apod. Tu ochutíte kořením, popřípadě sojovkou a podáváte k bramboráku.

Krémové plněné brambory

Pustit se můžete i do přípravy plněných brambor na různé způsoby. Stačí brambory uvařit do poloměkka, nechat vychladnout a poté je rozpůlit a vydlabat lžičkou. Plnit brambory můžete například směsí špenátu, česneku a sýru ricotta, skvěle chutnají i plněné brambory jarní cibulkou, krémovým sýrem a slaninou, zkusit můžete i odlehčenější verzi v podobě plněných brambor rajčata, s bazalkou a sýrem mozzarella. Po naplnění se brambory dají zapéct do trouby.

Zapečené brambory

Celá rodina se však náležitě a velmi chutně nadlábne ze zapečených brambor. Ty si můžete připravit na desítky různých způsobů, například klasiku s okurkou a masem, vsadit na zapečené brambory se zeleninou či na smetanové brambory s koprem. Ty se hodí i jako vhodná příloha k masu. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce másla
  • čerstvý či mražený kopr
  • sůl a pepř

Připravte si zapékací mísu, kterou vymažete máslem. Do zapékací mísy postupně narovnávejte na plátky pokrájené brambory, čím užší, tím lepší. Vždy narovnejte vrstvu brambor, posolte, opepřete a posypte trochou kopru. Takto vrstvěte až do poslední vrstvy. Nakonec zalijte smetanou, kterou trochu osolíte a přidáte do ní špetku muškátového oříšku. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud nebudou brambory krásně měkké.

Eintopf s fazolemi a klobásou

Vše do jednoho hrnce! Na to jsou naši sousedé experti a vy se od nich můžete nechat snadno inspirovat. Z brambor jsou totiž velmi dobré nejrůznější směsi z pánve, například s čerstvými rajčaty, chilli papričkou, cizrnou a trochou papriky. Vydatnější večeři však vykouzlíte z fazolí, klobásy a osvěžíte hladkolistou petrželkou. Potřebovat na přípravu budete:

  • olej na smažení
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • pikantní klobása
  • 3 mrkve
  • sterilizovaná rajčata
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 6 kusů brambor
  • sladkou mletou papriku
  • trochu majoránky
  • sůl a pepř
  • plechovka červených fazolí/lze použít cizrnu/kukuřici
  • hladkolistá petrželka

Připravte si větší pánev či hrnec. Na oleji osmahněte cibulku a česnek, také na kolečka pokrájenou klobásu. Přidejte pokrájenou mrkev a brambory. Lehce orestujte a posypte sladkou paprikou, majoránkou. Zalijte rajčaty, vývarem, osolte a opepřete. Takto duste asi 20 minut. Poté přidejte fazole a povařte další 2 minuty. Servírujte s petrželkou či jinou čerstvou bylinkou Přejeme dobrou chuť!

Krémová bramborová polévka

Během chladnějších dnů nás stále přepadají chutě na polévky. Připravte proto své rodině krémovou bramborovou polévku, kterou máte hotovou a pár minut.

  • 1/2 kg brambor
  • 250 ml smetany
  • 100 g celeru
  • 2 stroužky česneku
  • menší cibule 80 g másla
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • čerstvá pažitka či osmažená slanina

Na 50 g másla si osmahněte pokrájenou cibuli, česnek, celer a brambory, zalijte zeleninovým vývarem, popřípadě vodou. Osolte a vařte doměkka. Následně směs rozmixujte a zjemněte smetanou a zbylým máslem. Dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Rychlá večeře je na světě. Dozdobit můžete čerstvě nasekanou pažitkou či osmaženou slaninou na kostičky.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/29183526@N06/4863903326

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button