Jídlo

Olivový olej je jako tekuté zlato, naučte se ho správně používat

Olivový olej se může pyšnit prvním místem mezi nejzdravějšími tuky vůbec. Díky svému vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je tedy velmi zdravý, ale i kalorický příjem je mnohem menší, než u ostatních rostlinných tuků. Jeho barva nevypovídá o jeho kvalitě, ale odstíny od světlé až po tmavě hnědou ukazují průběh a dobu sklizně a způsob zpracování. Ačkoliv ho mnoho lidí používá, často ani netuší, jak olivový olej skladovat a jaká je jeho trvanlivost. Většinou jen víme, že je dobré ho často používat, ale jak s ním dobře nakládat?

Light verze olivového oleje

Dnešní trh nabízí opravdu velkou škálu potravin a tak asi nikoho nepřekvapí, že běžně k dostání je olivový olej light. Ovšem není light jako light. V tomto případě se nejedná o nízkotučný výrobek, jak by si mnohý z vás mohl myslet, ale o olivový olej, který je velmi jemné, až neutrální chuti a světlé barvy.

Vaříte s olivovým olejem?

Asi mnoho z nás už slyšelo o tom, že každý tuk má nějaký kouřový bod. Jedná se o teplotu, kdy se zdravé látky v tuku ničí a mění se na volné radikály, které zamořují náš organismus. Extra panenský olivový olej má velmi nízký kouřový bod, a proto byste ho neměli používat při běžném smažení a pečení. Ovšem v tomto případě stačí jen číst etikety. Možná ten váš není zrovna vhodný pro tepelnou úpravu, ale dnes se již prodává mnoho druhů olivového oleje, které jsou k této činnosti velmi vhodné. Oba dva oleje jsou plny přirozených antioxidantů a vitamínu E, proto se snažte je využít tím nejlepším způsobem.

olive-trees-1126320_960_720

Jakmile zhořkne, vyhazujete ho do koše?

Pokud si všimnete, že olej má mírně nahořklou chuť, určitě to neznamená, že je zkažený. Naopak, olej s mírně hořkou chutí ukazuje vyšší přítomnost antioxidantů. Máte-li čerstvý extra panenský olivový olej, měl by být cítit nejen po olivách, ale i ovoci. V případě, že jej budete uchovávat ve světlé lahvi na teplém místě, může se vám ale stát, že se kvalita oleje zhorší. Uchovávejte ho proto na temném chladném místě, ideálně v tmavé láhvi v ledničce.

Datum spotřeby

Někteří tvrdí, že správně skladovaný olivový olej vydrží několik let. To ale není zas taková pravda. Jakmile olivový olej otevřete, měli byste ho spotřebovat do jednoho roku. Po jednom roce ztrácí své nutriční hodnoty.

Olivový olej má vynikající chuť, se kterou vykouzlíte dokonalá jídla s velkým množstvím zdraví prospěšných látek. Mějte tento olej proto pořád po ruce.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button