Jídlo

Oříšková másla jako zdroj vitamínů a zdravých tuků

Zkoušeli jste již někdy výrobu domácích oříškových či semínkových másel? Oříšková másla jsou nejen náhradou za máslo klasické, ale jsou zdravou pochoutkou, která do vašeho jídelníčku přidá tolik potřebné zdravé tuky. Máte-li doma výkonnější mixér, nebude pro vás výroba oříškových másel žádný problém. 

Proč oříškové máslo?

Oříškové máslo může sloužit jako náhrada za máslo klasické, použít jej můžete do různých pomazánek, namazat jej na pečivo jako zdravou a chutnou dobrotu nebo přidat do ovesné kaše. Oříšková másla jsou navíc nesmírně zdravá a výživná. Oříškové máslo se vyrábí mletím/mixováním a zachovává si tedy všechny nutriční hodnoty. Ocení je zvláště osoby, které nekonzumují maso či jeho konzumaci omezují, jelikož jsou bohaté na bílkoviny. Obsahují také dávku nenasycených mastných kyselin, vlákninu, vitamín E a minerální látky.

Do každé domácnosti

Snad každý si oříšková másla brzy zamiluje, bývají přirozeně nasládlá a použít se dají na desítky způsobů. Děti je ocení na palačinkách, do smoothie na ovesnou kaši, ale přidat je můžete i do krémů, pomazánek či s ním pomazat kousky ovoce. V obchodě narazíte většinou na velmi drahá oříšková másla, vždyť samotné oříšky jsou velmi drahé. Dobrou volbou je si vyrábět oříšková másla doma. Nejde o žádný složitý proces, stačí mít doma výkonný mixér, který je schopný rozmixovat oříšky do dokonalého krému. Poté jsou na řadě ořechy, které by měly být v dobré kvalitě. Připravit si tak můžete máslo arašídové, mandlové, pekanové, kešu, pistáciové apod. Másla můžete dochucovat špetkou soli, kakaem, skořicí a dalším kořením a doslazovat medem či rostlinnými sirupy.

Jak na to?

Výroba oříškového másla je opravdu snadná. Oříšky vsypte do mixéru (některé oříšky se předem namáčí a poté nechávají oschnout, některé se praží) a mixujte. Ořechy se nejdříve promění na hrubý prášek, poté na jemnější, který se začne lepit na stěny mixéru, pomůže vám stěrka. Postupně se začnou měnit na hrudky. V tuto chvíli můžete přidat trochu oleje a soli. Mixujte oříšky, dokud vám nevznikne hustá pasta, která stálým mixováním začne řídnou, vzniká oříškové máslo, které můžete finálně dochutit a přidat kakao či skořici.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button