5 tipů na přípravu silvestrovského občerstvení
S koncem roku přichází čas, kdy se loučíme se vším starým a přichází nástup roku nového. K Silvestru však patří i rodinná setkávání, posezení s přáteli a bujaré oslavy. Připravte pro vaše návštěvy dokonalé silvestrovské občerstvení.
Silvestrovské klasiky
Mezi silvestrovské klasiky v občerstvení jistě patří chlebíčky s bramborovým salátem, jednohubky v různém provedení, pestré druhy pomazánek či pokrájená zelenina. Dopřejte si však na letošního Silvestra zajímavé dobroty, které ocení i vaši známí a rodinní příslušníci.
Sýrové tyčinky
Připravte domácí sýrové tyčinky, které můžete mlsat celý večer. Jejich příprava je snadná a velmi rychlá. Potřebovat budete:
- balíček listového těsta
- 200 g balkánského sýru
- hrst vlašských ořechů
- bylinky
- vejce
- trochu mouky
Nejdříve si nasekejte vlašské ořechy. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu. Poté nakrájejte proužky, které budou široké asi 2,5 cm. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte hrubě nastrouhaným sýrem, nasekanými ořechy, popřípadě bylinkami. Následně je opatrně z obou stran srolujte. Přendejte na plech a pečte cca 10 minut na 200 stupňů.
Losové kanapky
Vaše hosty chuťově překvapí i lososové kanapky. Máte je připravené za pár minut a vypadají opravdu luxusně. Potřebovat na ně budete:
- 250 g krémového sýra (lučina apod.)
- 1 citron
- mořská sůl a pepř
- 6 plátků tmavého chleba či krekry
- čerstvý kopr a pažitka
- 200 g plátků uzeného lososa
Stačí trochu vyšlehat krémový sýr a přidat do něj trochu šťávu z citronu, sůl, pepř a nasekanou pažitku. Tuto pomazánku můžete zjemnit trochou smetany. Namažte na tmavý chléb, který rozkrájíte, či krekry. Každý kousek ozdobte lososem, kouskem kopru a citronovou kůrou. Kombinace citronu, lososa a krémového sýra chutná prostě skvěle.
Řepová pomazánka
Dokonale na vašem silvestrovském stole vynikne i řepová pomazánka. Nejenže je chutná, ale je také nesmírně zdravá a vypadá opravdu zajímavě. Potřebovat na její přípravu budete:
- 125 g ricotty, tedy jeden kelímek
- 1 bulvu uvařené či pečené řepy
- mořská sůl
- sušenou chilli papričku
- bagetu
- hrst vlašských ořechů
- kozí sýr
- lžíce třtinového cukru
Nejdříve si připravte doplňky na zdobení. Nasekané oříšky vhoďte na pánev, rychle opražte a posypte třtinovým cukrem. Nechte zkaramelizovat. Poté je přesypte na talíř vyložený pečícím papírem a nechte vychladnout.
Ricottu lehce prošlehejte a přidejte do ní nastrouhanou červenou řepu. Přidejte sůl podle chuti, pepř a trochu chilli. Touto pomazánkou potírejte pečivo a ozdobte kousky kozího sýra a karamelizovanými ořechy. Přidat můžete i čerstvou bylinku, pokud máte.
Sušené švestky se slaninou
Rychlou dobrotou jsou sušené švestky zabalené ve slanině. Sladká chuť se v tomto receptu snoubí se sladkou a vznikne dokonalá jednohubka s jedinečnou chutí. Potřebovat budete:
- 250 g anglické slaniny
- 150-200 g sušených švestek
- oloupané mandle
- 50 mililitrů slivovice
Sušenou švestku naplňte oloupanou mandlí a důkladně ji zabalte do slaniny. Propíchněte obalenou švestku párátkem, aby vše lépe drželo. Takto připravené švestkové balíčky osmahněte na pánvi a nakonec opatrně oflambujte slivovicí. Podávat by se měly švestky ještě teplé.
Mozzarellové jednohubky
Za pár minut vykouzlíte také zdravé mozzarellové jednohubky. Stačí, když na špejli vždy napíchnete malou kulatou mozzarellu, dále cherry rajče a takto střídáte. Poté vzniklé jednohubky položte na větší talíř, posolte, pokapejte olivovým olejem a krémovým balzamikem. Přidat můžete i čerstvé lístky bazalky.
Kanapky
Nejlepším typem jsou pro vás tzv. kanapky, jedná se o název pro novodobější jednohubky. Kanapky jsou vždy malé a mohou kombinovat nejrůznější chutě a ingredience. V tomto směru se meze fantazii opravdu nekladou. Základem může být pečivo, které doplňujete o sýr, šunku, salám, prosciutto, přidat můžete fíky, brusinkovou marmeládu, olivy, zeleninu apod., ale i nejrůznější pomazánky. Skvěle však chutná také meloun s prosciuttem, přičemž tyto kanapky máte hotové za pár minut.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos