V obchodech můžeme často narazit na zelené banány. Někteří se jim vyhýbají a někteří je doma skladují tak dlouho, dokud jim nezežloutnou. Víte o tom, že je můžete bez obav konzumovat? Jíst zelené banány může pro mnoho lidí znít nevábně, ale s těmito nezralými plody je spojena řada zdravotních výhod, které vás mohou překvapit.
Co jsou zelené banány?
Zelené banány jsou jednoduše nezralé žluté banány, které nepřeměnily mnoho ze svého odolného škrobu na snadněji stravitelné cukry. To je obvykle to, co dělá banány neatraktivní k jídlu, protože zelené banány mají tendenci být více voskovité a škrobovité ve své konzistenci a rozhodně méně sladké. Většina banánů je při sběru zelená, ale během přepravy dozrávají postupně.
Zelené banány mají vysoký obsah protopektinu, který uvolňuje methylenový plyn a přeměňuje škrob na stravitelnou vlákninu v průběhu procesu zrání. Žluté banány mají nižší obsah tohoto konkrétního typu rezistentního škrobu, což usnadňuje jejich trávení pro tělo. I když je naprosto bezpečné jíst zelené banány, většina lidí je chuťově odladěna, a proto volí tradiční banány, které znají a mají rádi. Jak již bylo řečeno, toto ovoce má působivý nutriční profil a řadu jedinečných zdravotních výhod, díky nimž je pro některé lidi výhodnější.
Nutriční fakta zelených banánů
Zelené banány obsahují vysoký obsah rezistentního škrobu a mastných kyselin s krátkým řetězcem, stejně jako podobné úrovně klíčových vitamínů a minerálů, jaké se nacházejí ve žlutých banánech. Tyto živiny zahrnují draslík a sodík, stejně jako slušné množství vlákniny a dokonce i malé množství bílkovin. Jeden středně velký zelený banán obsahuje 81 kalorií, což z něj dělá syté, přesto dietní ovoce.
Zdravotní přínosy zelených banánů
Mezi nejdůležitější přínosy pro zdraví spojené se zelenými banány patří mimo jiné jejich schopnost zvýšit vstřebávání živin, zlepšit trávení, pomoci při hubnutí, snížit krevní tlak, zrychlit metabolismus a regulovat hladinu cukru v krvi.
Zlepšení vstřebávání živin
Zelené banány mohou zlepšit vaše celkové zdraví tlustého střeva díky mastným kyselinám s krátkým řetězcem, které se v nich nacházejí. Výzkum zjistil, že tento typ mastných kyselin může zlepšit schopnost vašeho těla absorbovat živiny, zejména vápník.
Regulovat krevní tlak
Stejně jako normální žluté banány mají zelené banány velmi vysoký obsah draslíku, který je nezbytným minerálem v těle. Draslík funguje jako vazodilatátor, což znamená, že může snížit napětí a zátěž krevních cév a tepen. Toto snížení vašeho krevního tlaku může pomoci předcházet stavům, jako je ateroskleróza, srdeční infarkty a mrtvice.
Pomoc při trávení
Ačkoli vysoká hladina rezistentního škrobu v zelených banánech ztěžuje jejich trávení, obsahují dobré množství vlákniny, což znamená, že jsou lepší než žádné banány. Vláknina může pomáhat řídit peristaltický pohyb a vyrovnávat hladinu bakterií ve střevě, čímž předchází zácpě a nadýmání, když se jí s mírou.
Posílení metabolismu
Živiny obsažené v zelených banánech mohou pomoci optimalizovat metabolismus tím, že poskytují stabilní, komplexní sacharidový základ pro energii. Spíše než jednoduché sacharidy mohou tyto plody urychlit proces spalování kalorií v těle.
Ztráta váhy
Rezistentní škrob, který se v těchto banánech nachází, může být pro tělo těžko stravitelný, ale je známo, že urychluje procesy spalování tuků v těle a rychleji se budete cítit sytí, čímž se omezí přejídání a zbytečné mlsání.
Kontrola diabetu
Zelené banány jsou známé jako dobrý zdroj odolného škrobu. Místo toho, aby byl tráven, postupuje do tenkého střeva, kde fermentuje, což z něj činí účinné prebiotikum. Nejen, že to zlepšuje zdraví střev, ale také pomáhá udržovat hladinu glukózy. Na druhou stranu zdravá střeva také znamenají lepší kontrolu glykémie.
Regulujte hladinu cholesterolu
Vláknina obsažená v těchto banánech je známá tím, že reguluje nadměrný cholesterol tím, že ho seškrabává z tepen a krevních cév, což může snížit riziko aterosklerózy a srdečních infarktů a také koronárních srdečních chorob.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos