Jídlo Léčba Prevence Rakovina

Draslík v lidském těle II. – Výskyt v potravinách.

V minulém článku byly uvedeny oblasti činnosti lidského těla, při kterých je draslík užitečný a potřebný. Dnes se zaměříme především na potraviny s vyšším obsahem draslíku, které byste měli zařadit do svého jídelníčku.

Špenát

Ten je symbolem síly v klasické karikatuře Pepka námořníka. Obsahuje velké množství vitamínů (A, vitamíny skupiny B, C, E, K) a minerálů (draslík, hořčík, mangan, železo, zinek, měď), kyselinu listovou, rostlinný chloroplast, který může pomoci i v boji proti rakovině.

Avokádo

Obsahuje větší množství draslíku, než banány, pomáhá upravovat tělesnou hmotnost a hladinu cholesterolu.

Sladké brambory

Obsahují mnohem více živin, než brambory bílé. Také mají více vitamínů( C, B) nebo beta – karotenu. Vykazují antivředovou aktivitu.

Losos

Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a živin. Kromě toho má velké množství omega 3 mastných kyselin, které podporují proces hubnutí či snižování krevního tlaku, zmírňují onemocnění kůže, uklidňují bolesti kloubů, snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění.

Meloun

Tato zelenina je oblíbená především v letním období. Je to vynikající zdroj nejen draslíku, ale i lykopenu, který podporuje správnou činnost srdce. Také je prokázáno, že podporuje zdraví kostí, snižuje riziko výskytu některých druhů rakoviny.

Rajčata

Kromě vysokého obsahu draslíku v nich najdeme také vitamín C, vlákninu či proteiny. Obsahují také lykopen a celou řadu antioxidantů.

Fazole

Kromě draslíku nabízejí kvalitní bílkoviny, jsou skvělým zdrojem vlákniny, kyseliny listové, mědi nebo manganu. Můžete je přidávat do celé řady zeleninových salátů.

Řepa

Kromě draslíku obsahuje velké množství kyseliny listové a také je dobrým zdrojem mědi, manganu, hořčíku, vitamínu C, fosforu, železa a vitamínu B6. Obsahuje antioxidanty, které působí protizánětlivě a také podporují detoxikaci organismu.

Zdroj

Zanechte komentář