PrevenceRady a tipy

Rozmarýn vytvoří lahodné kombinace

Rozmarýn je jednou z nejoblíbenějších a nejchutnějších bylin. Má neuvěřitelnou vůni i chuť, díky nimž je pěstuje na svých zahradách celá řada lidí. Rozmarýn se velice hojně využívá v kuchyni; své uplatnění však najde i v lidovém léčitelství.

Využití v kuchyni

  • Octová či rozmarýnová infuze

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zachovat chuť rozmarýnu, je vyrobit si octovou či olejovou infuzi. Je ideální pro využití do dresinků, marinád a receptů, kde se používá ocet či olej.

  • Bylinkové máslo

Toto máslo zvýrazní chuť pečeného masa, zeleniny, těstovin či chleba.

  • Rozmarýnová sůl

Výborně dochutí pečené ryby na grilu nebo zeleninový salát či grilovanou zeleninu.

  • Dochucení pokrmů

Pokud chcete vyrobit marinádu, můžete jej kombinovat s citronem, česnekem, pepřem, olivovým olejem či balsamikovým octem.

Hodí se do různých druhů polévek, na sladké brambory, pečenou zeleninu, kuřecí maso, cukety nebo cizrnu.

  • Saláty a salátové dresinky

Rozmarýn není klasická salátová bylinka, ale dělá zázraky v řadě osvěžujících letních jídel – rajčatový salát, italský bramborový salát s citronem a kapary či jako ozdoba feta sýrů.

  • Dezerty

Bylinky nejsou chutné jen v pokrmech pikantních. Poskytují neuvěřitelnou hloubku chuti také velkému množství zákusků. Rozmarýn je výborný do sorbetu.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button