Návod Prevence

Rozmarýn vytvoří lahodné kombinace

Rozmarýn je jednou z nejoblíbenějších a nejchutnějších bylin. Má neuvěřitelnou vůni i chuť, díky nimž je pěstuje na svých zahradách celá řada lidí. Rozmarýn se velice hojně využívá v kuchyni; své uplatnění však najde i v lidovém léčitelství.

Využití v kuchyni

  • Octová či rozmarýnová infuze

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zachovat chuť rozmarýnu, je vyrobit si octovou či olejovou infuzi. Je ideální pro využití do dresinků, marinád a receptů, kde se používá ocet či olej.

  • Bylinkové máslo

Toto máslo zvýrazní chuť pečeného masa, zeleniny, těstovin či chleba.

  • Rozmarýnová sůl

Výborně dochutí pečené ryby na grilu nebo zeleninový salát či grilovanou zeleninu.

  • Dochucení pokrmů

Pokud chcete vyrobit marinádu, můžete jej kombinovat s citronem, česnekem, pepřem, olivovým olejem či balsamikovým octem.

Hodí se do různých druhů polévek, na sladké brambory, pečenou zeleninu, kuřecí maso, cukety nebo cizrnu.

  • Saláty a salátové dresinky

Rozmarýn není klasická salátová bylinka, ale dělá zázraky v řadě osvěžujících letních jídel – rajčatový salát, italský bramborový salát s citronem a kapary či jako ozdoba feta sýrů.

  • Dezerty

Bylinky nejsou chutné jen v pokrmech pikantních. Poskytují neuvěřitelnou hloubku chuti také velkému množství zákusků. Rozmarýn je výborný do sorbetu.

Zdroj

Zanechte komentář