Kolem zdravého stravování je dnes tolik mýtů, že je někdy obtížné se v tom vyznat. Dokonce někteří „výživoví“ poradci často doporučují diety, které nefungují nebo jsou zdraví škodlivé. Některá fakta o výživě se zdají jako rozumná, ale nejsou.
Není nutné jíst každé dvě hodiny
Ruku na srdce, kdo máte čas a prostor jíst poctivě malé porce dvě až tři hodiny? Nestane se vůbec nic, když budete jíst 3krát denně. Pokud příjem kalorií nebude vyšší než výdej a vaše strava bude pestrá a zdravá, nijak vás to neovlivní.
Vejce nezvyšují cholesterol
V minulosti byla vejce až démonizována. Odborníci zjistili, že žloutek obsahuje vysoké množství cholesterolu. Ovšem až později bylo zjištěno, že cholesterol z vajec nezvyšuje cholesterol u člověka. Naopak – vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin.
Nízkotučný neznamená zdravý
Nízkotučné jogurty a jiné potraviny nejsou ani zdravější, ani méně kalorické. Místo tuku výrobci často používají cukr a jiné nezdravé přísady, aby chuť nahradili.
Potraviny, které jsou přirozeně nízkotučné – jako ovoce a zelenina – jsou skvělé, ale zpracované potraviny označené jako „nízkotučné“ jsou obvykle plné nezdravých přísad.
Ovocné džusy nejsou o moc zdravější než slazené nápoje
Ovocné džusy se vyrábějí z ovoce, musí být logicky zdravé – ale je tomu opravdu tak?
Ačkoli čerstvá ovocná šťáva může poskytnout některé z antioxidantů nalezených v ovoci, obsahuje stejné množství cukru jako sladké nealkoholické nápoje, například Coca-Cola.
Doplňky na hubnutí fungují jen zřídka
Na trhu je mnoho různých doplňků na hubnutí – a téměř nikdy nefungují.
Tvrdí se, že vedou k magickým výsledkům, ale selhávají, když jsou testovány ve studiích.
Dokonce i u těch několika, které fungují – jako je glukomannan – je účinek příliš malý na to, aby byl skutečně znatelný rozdíl.
Pravdou je, že nejlepší způsob, jak zhubnout a udržet si váhu, je osvojit si zdravý životní styl.
„Bio“ nebo „Bez lepku“ neznamená zdravé
Označení bio a bezlepkové je mezi lidmi stále oblíbenější. To, že je něco bio nebo bez lepku, však neznamená, že je to zdravé. Nezdravá jídla můžete vyrobit z bio surovin stejně dobře jako z nebio.
Příklad: Řízek z tlustého vepřového, které bude bio, nebude zdravější než nebio řízek.
I z bio potravin lze vyrábět nezdravá jídla.
Vepřové maso v tlustém střevě nikdy nehnije
Je až neuvěřitelné, čemu někteří lidé věří. Těžko říct, odkud se vzal mýtus, že vepřové maso v tlustém střevě hnije.
Vaše tělo je dobře vybaveno pro trávení a vstřebávání všech důležitých živin, které se nacházejí v mase.
Protein se rozkládá ve vašem žaludku žaludečními kyselinami. Poté silné trávicí enzymy rozloží zbytek ve vašem tenkém střevě.
Většina tuků, bílkovin a živin je pak absorbována vaším tělem. Zatímco malé množství bílkovin a tuků může u zdravých lidí uniknout trávení, ve vašem tlustém střevě nezbývá mnoho hniloby.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos