JídloRady a tipy

Bezlepkové svačinky pro děti

Citlivost na lepek je v dnešní době stále častějším problémem. Postihuje asi 10 dětí z 1000 a způsobuje vážné nutriční nedostatky. Je totiž velmi těžké, být opatrný ve všem, co jíme, zejména pokud jde o občerstvení a malé svačinky. Dnes už plno řetězců nabízí pochutiny i bez lepku, ovšem ty jsou někdy příliš drahé, nebo nejsou dobré. Dnes se ale podíváme na pár receptů, které jsou velmi jednoduché a dětem budou chutnat.

Pečené skořicovo-jablečné chipsy

Tyto zdravé a křupavé chipsy nejsou jen vynikající, ale jsou i velmi snadné.

Na jablečné chipsy se skořicí budete potřebovat:
  • 3 jablka
  • mletou skořici
  • cukr (můžete zvolit zdravější variantu oproti tomu bílému, a to hnědý přírodní cukr)
Postup:

V první řadě předehřejte troubu na 100°C. Umyjte jablka a nakrájejte je na co nejtenčí plátky. Pokud se vám budou dařit pouze plátky silné, bude příprava delší a výsledek ne tak chutný.

Na plech vyložený pečícím papírem rozmístěte jablka. Posypte skořicí a cukrem a vložte do trouby. Plátky sušte v troubě asi 1,5-2 hodiny. Poté troubu vypněte, ale jablka v ní nechte ještě hodinu odpočívat. Nakonec vyndejte jablka z trouby a nechte vychladnout. Studená jablka uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Jablkové chipsy miluje každý.

Sladké křupavé brambůrky

Tyto bezlepkové brambůrky s mírně sladkou skvěle doplní polévku, salát, ale můžete je pojídat i jen tak.

Na brambůrky budete potřebovat:
  • 1 velkou sladkou bramboru
  • olivový, nebo kokosový olej
  • koření – skořice, zázvor, černý pepř, muškátový oříšek (záleží na vaší chuti)
Postup:

Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Mezitím předehřejte troubu asi na 200 °C. Do mísy vložte proužky brambor, pokapejte olivovým oleje a promíchejte. Každý proužek brambory by měl být pokrytý olejem. Poté rozložte proužky po celém plechu, okořeňte a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut, proužky nezapomínejte často promíchávat a otáčet. Jakmile budou do křupava upečené, nechte je vychladit a uložte do vzduchotěsné nádoby.

Banánový chleba

Banánový chleba si zamiluje každý. Tento navíc neobsahuje žádný lepek, mléko, ani nezdravý cukr.

Na banánový chleba budete potřebovat:
  • 2 velké banány
  • 1 šálek neslazeného kompotu
  • 2 čerstvá vejce
  • 2 šálky mouky z hnědé rýže
  • 2 lžíce kořenového škrobu arrowroot
  • ½ šálku medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžíce skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
Postup:

V první řadě předehřejte troubu na 200°C a vymažte formu na chleba. Do mixéru vložte banány a jablka a rozmixujte. Poté směs přelijte do mísy a smíchejte s medem, vanilkou a vejcem. Míchejte do té doby, dokud nebude směs krémově hladká. Následně pomalu přidávejte prášek do pečiva, sodu, mouky a všechny suché přísady. Směs dobře promíchejte a nalijte do formy na chleba. Nakonec vložte do trouby a pečete asi 40 minut. Po upečení nechte chleba ve formě vychladnout a chvíli odpočinout.

Banánový chleba je v posledních letech velkou novinkou.

Pizza bez krusty

Pizza – jídlo, které je v žebříčku oblíbenosti u dětí na prvních místech. Pokud jsou ale vaše děti intolerantní na lepek, zkuste tuto pizzu, se kterou se nebudete bát, že vaše dítě protrpí žaludeční problémy.

Na pizzu budete potřebovat:
  • slaninu
  • sýr mozarella – strouhaný
  • zeleninu a ovoce dle vlastního výběru – paprika, cibule, rajčata, olivy a jiné
  • rajčatovou omáčku
Postup:

Formu na muffiny vymažte olejem. Tři plátky slaniny umístěte do formičky tak, aby pokryla celou plochu muffinu. Na slaninu vložte trochu rajčatové omáčky, zeleninu, ovoce, nebo houby a posypte nastrouhanou mozarellou. Pečte asi 25 minut při 180°C. Vršek mini pizz by měl být rozteklý a nazlátlý. Poté pomocí vidličky pizzy vyndejte a servírujte.

Křupavá cizrna

Cizrna je zdravou a v poslední době také oblíbenou potravinou. Vyzkoušejte z ní tuto skvělou svačinku.

Na křupavou cizrnu budete potřebovat:
  • 2 šálky namočené cizrny
  • 2 šálky javorového sirupu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce skořice
  • sůl podle chuti
Postup:

Všechny ingredience vložte do mísy a pořádně promíchejte. Dbejte na to, aby byla cizrna dobře obalena ve směsi oleje a koření. Poté cizrnu rozložte na pečící plech a pečte při 180°C asi 45 minut. Minimálně každých 15 minut nezapomeňte cizrnu promíchat. Jakmile je cizrna uvnitř měkká a na povrchu křupavá, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. Vzniklou studenou křupavou cizrnu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Tyto pochoutky jsou skvělými alternativami těm s lepkem. Připravte je svým dětem. Uvidíte, že si takovou bezlepkovou svačinku jistě zamilují.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button