JídloReceptyZdraví

Dokonalý způsob, jak uchovat letní rajčata – 2. díl

Připravte si s námi tuto lahodnou a lehkou polévku, která vás v létě příjemně hydratuje a v chladnějších dnech zase zahřeje. Je zkrátka a jasně dokonalá!

Rajčatová polévka

Složení:

  • 3 kg rajčat
  • 1 šálek žluté cibule (nakrájené na kostičky)
  • ½ šálku filtrované vody
  • 3 lžíce rajčatové pasty
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky granulovaného česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celeru
  • ½ lžičky černého pepře
  • citronová šťáva nebo organická kyselina citronová

Instrukce:

Čtvrtinová rajčata a cibuli nakrájejte na kostky. Umístěte je do velké nádoby spolu s ½ šálku vody. Vařte odkryté po dobu 30 minut až jedné hodiny za občasného míchání, dokud se rajčata téměř nerozpadají.

Sejměte rajčata z plotny a nechte je mírně vychladnout. Po dávkách přeneste teplá rajčata do kuchyňského robotu a pokud je to potřeba, protlačte rajčatový protlak přes síto s jemnými oky, abyste odstranili veškerá semena a slupky. Přidejte rajčatový protlak, cukr, bylinky a koření. Rajčatovou polévku vařte, dokud nezredukuje požadovaný objem.

Zatímco se polévka vaří, umyjte konzervy a udržujte je v teple. Jakmile polévka dosáhne požadované konzistence, dochuťte ji a podle potřeby dosolte.

Přidejte 1 polévkovou lžíci citronové šťávy do každé půllitrové nádoby nebo 2 polévkové lžíce citronové šťávy do každé litrové nádoby. Nebo lze dát ½ lžičky kyseliny citronové do každého litru.

Naplňte sklenice polévkou, ale ne úplně po okraj, ponechejte cca 1,5 cm místa. Poté sklenice zašroubujte víčky a utěsněte gumovými kroužky. Zpracujte rajčatovou polévku v lázni s vroucí vodou po dobu 40 minut na půllitry nebo litry.

Jakmile nádoby a polévka vychladnou, odstraňte kroužky a zkontrolujte, zda jsou víčka utěsněna.

Nakonec uzavřené nádoby uložte na chladném místě. Vydrží po dobu až jednoho roku. Pokud některé sklenice netěsní správně, okamžitě je dejte do chladu a do týdne snězte.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button