Jídlo Návod

Neobvyklá využití pro celou dýni

Přišel podzim a s ním i ta nejlepší ingredience – dýně. Je velká, je levná, a především je hodně sytá. Recepty s ní jsou nenáročné a samotná chuť dýně nechává naše chuťové buňky tetelit se štěstím. Dýně je symbolem podzimu hlavně i díky Americké kultuře, která tradičně využívá dýni v receptech na díkůvzdání, a především do ní vyřezávají všemožné tvary a obrazce na halloween, a vkládají do ní svíčku. Pokud jste někdy dýni dělali, víte, že jí je hodně. Jakože HODNĚ. A je nesmysl každý den jíst dýni na stejný způsob a ještě horší, nechat jí zkazit. Proto milí přátelé tu máme několik nápadů, jak si s takovým přebytkem dýně poradit, abyste využili každou její část.

Dýňová dužina

Dýňová dužina má nízký obsah kalorií a překypuje živinami. Dužinou je nazýván měkký vnitřek ihned pod slupkou. Je hodně bohatá na vlákninu, vitamíny A, C, a E, a je skvělým zdrojem riboflavinu (oranžově žluté přírodní barvivo = vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin), niacinu (vitamín B3, nutný pro uvolňování energie z potravy), kyseliny listové, draslíku, manganu, a mědi. Co se chuti týče, dýňová dužina má poměrně jemnou chuť a může být přidána do polévek, vývarů, chilli, omáčky na těstoviny, a hummusu, bez toho, aby ovlivnila původní chuť. Než však začnete jíst dýňovou dužinu, je nejlepší z ní udělat dýňové pyré.

  • Jak připravit dýňové pyré:

Připravte dýni na pečení tím, že jako první uříznete stopku. Za použití ostrého nože a trochu hrubé síly, rozpulte dýni ve dví. Lžící odstraňte semínka a vnitřnosti dýně (nevyhazujte však). Obě poloviny položte slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte troubu na 200 ⁰C a počte po dobu 30 minut až jedné hodiny, dokud dýně nezměkne. Jakmile bude dýně hotová a chladná, sejměte slupku a nakrájejte dužinu na kousky. Vidličkou nebo v mixéru nechte dýni rozmačkat, aby byla hladká a krémová. Uchovávejte v lednici, pokud hodláte pyré využít v rámci jednoho týdne. Jinak uložte do mrazáku a můžete ji použít v rámci několika měsíců. Toto dýňové pyré můžete použít na všechny recepty žádající dýni.

  • Inspirace na recepty s dýňovým pyré:

    1. Dýňový tvarohový koláč (cheesecake)
    2. Dýňová polévka
    3. Ostrý dýňový hummus – společně s běžnými ingrediencemi na hummus, přidejte ½ hrnku dýňového pyré.
    4. Dýňové palačinky – jednoduše do těsta přidejte trochu dýňového pyré společně s kořením – skořice, zázvor, muškátový oříšek, a hřebíček.
    5. Dýňový chleba
    6. Dýňové máslo – oblíbený veganský recept, toto máslo je vytvořené ohřátím jablečného octa, javorového sirupu, dýňového pyré, skořice, mořské soli, a nového koření.
    7. Dýňové měkké karamely
    8. Domácí dýňová zmrzlina
  • Dýňové pyré pro kosmetické hýčkání

Dýně je skvělá pro tělo, ať už zevnitř nebo z vnějšku, a možná by vás to nenapadlo, ale hodí se i na kosmetické recepty. Vyživuje totiž pleť antioxidanty a alfa-hydroxykyselinou navíc dýňová dužina zjemňuje, rozjasňuje pokožku a předchází znakům předčasného stárnutí. Protože navíc obsahuje zinek, pomáhá s redukcí produkce oleje spojeného s akné, a urychluje hojící proces pupínků.

  1. Dýňová pleťová maska – Smíchejte 2 lžíce dýňového pyré + ½ lžičky organického medu + ½ lžičky mléka. Aplikujte na celý obličej a nechte působit 20 minut před umytím.
  2. Dýňovo-cukrový peeling – Pro jemnou pleť smíchejte 1 hrnek organického cukru + ½ hrnku dýňového pyré + 1 lžíci mandlového mléka, a potřete celé tělo.
  3. Hydratující směs – Smíchejte ½ hrnku dýňového pyré + ½ hrnku kokosového oleje + ½ čajové lžičky skořice.
  4. Dýňový kondicionér – Úžasná omlazující kúra pro suché vlasy, zkombinujte ½ hrnku dýňového pyré + ¼ hrnku jogurtu + 2 lžíce medu + 1 lžíci kokosového oleje.
  5. Peeling na rty – Odstraňte mrtvé buňky z popraskaných rtů s tímto receptem: 2 lžíce třtinového cukru + 1 lžíce kokosového oleje + 1 lžíce dýňového pyré + čerstvě namletý muškátový oříšek (volitelné)

Dýňová semínka

Stejně jako dýňová dužina, dýňová semínka nabízí širokou škálu cenných živin jako je mangan, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, bílkoviny, a vláknina. Ať budete připravovat dýňové pyré, rozhodně dýňová semínka nevyhazujte, jsou nejen velice chutná, ale také dobrá pro tělo!

  • Inspirace na recepty z dýňových semínek:

    1. Pečená dýňová semínka – semínka pověřte na deset minut ve slané vodě, poté je okořeňte a pečte na 10 minut při teplotě 200 ⁰C. Kořenící variace je velice široká – od olivového oleje se solí, až po třtinový cukr a barbecue omáčku. Ve fantazii se meze nekladou a je jen na vás, jakou kombinaci a způsob zvolíte.
    2. Arašídová pochoutka – Arašídy a pečená dýňová semínka se rozdrtí, zalijí karamelizovaným cukrem a po vychladnutí posypou nastrouhanou čokoládou.
  • Samozřejmě nemusíte dýňová semínka pouze konzumovat, ale můžete si z nich také vypěstovat nové dýni a vytvořit si vlastní zásobu. Takto dostanete mnoho dýní na vyzkoušení nespočtu nápadů.

Dýňová slupka

Pokud patříte mezi nadšence podzimu, můžete využít i dýňovou slupku na všemožné dekorace. Můžete ji využít jako přírodní květináč, krmítko pro ptáky, nebo jako jídelní misku. Je jen na vás, co vás zrovna napadne a jak jste zruční. Zkuste vymyslet další nápady a můžete to využít jako kreativní chvilku třeba s vašimi dítky.

Zdroj