JídloPrevence

Objevte skutečný přínos pravidelné konzumace jogurtů

V dnešní době není problém sehnat jogurt v jakémkoliv obchodě s potravinami po celém světě a již delší dobu stojí na vysoké příčce v seznamu zdravých potravin. Jogurt se vyrábí přirozeným procesem mléčného kvašení a to díky přítomnosti bakterií.

Z mléčného cukru (laktózy) se stává kyselina mléčná, která má blahodárný vliv na naše trávení. Oproti mléku je jogurt snadněji stravitelný a má vysokou výživovou hodnotu s nízkým obsahem kalorií, vysokou úroveň vápníku a bílkovin.

jogurt

Jogurt zajistí nejen dobré trávení, ale si účinně poradí i s dalšími neduhy a tím je například vysoká hladina cholesterolu v krvi. Je velmi užitečný v období během užívání antibiotik, kdy zamezuje vaginální plísňové infekci. A pokud bojujete s nějakým kilem na víc a snažíte se zhubnout, jogurt vám bude nejlepším pomocníkem při snaze snížení tuku v těle, ale zároveň vám zachová svalovou hmotu.

Jak na domácí jogurt

Naštěstí, jogurt je v obchodech dostupný po celý rok a za velmi přijatelnou cenu. Nicméně, pokud toužíte si tuto pochoutku vyrobit doma, poradíme vám, jak na to.

Na bíly domácí jogurt budeme potřebovat:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 2 lžíce přírodního bílého jogurtu

V hrnci mléko ohřejeme a jakmile začne stoupat mléčná pěna, hrnec odstavíme. Mléčnou pěnu odebereme a mléko přikryjeme a necháme vychladnou na teplotu 38 – 40 °C (ne vyšší). Poté do sterilizované nádobky vložíme vrchovaté lžíce s jogurtem a dobře promícháme s trochou mléka. Jakmile bude tento jogurtový základ bez jediné hrudky, přilijeme zbylé mléko, promícháme a nádobu dobře uzavřeme. Následujících 6 – 8 hodin se snažíme udržovat nádobu při teplotě 35 °C a zároveň s nádobou nehýbeme. Po 6 – 8 hodinách je jogurt hotový. Domácí jogurt skladujeme v lednici.

Nejlépe uděláte, když tento zrající zázrak umístíte do vašeho jídelníčku hned ráno, při snídani. Budete se po něm cítit dobře, lehce a fit. A v kombinaci s čerstvým ovocem, oříšky a medem dostane jeho chuť opravdu každého.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button