Asi není třeba uvádět, že borůvky rostou volně v našich lesích během léta. Malé fialové bobule jsou velmi chutné, u nás velmi oblíbené jako ingredience do koláčů či kynutých knedlíků. Kromě toho, že jsou borůvky chutné a velmi výživné, obsahují jen velmi málo kalorií.
Borůvky mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin
Borůvkový keř (Vaccinium sect. Cyanococcus) je kvetoucí keř, který vytváří bobule s namodralým, fialovým odstínem — známé také jako borůvky.
Borůvka je velmi oblíbené bobule. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a vitamínu K.
Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou borůvky považovány za superpotravinu
Antioxidanty chrání vaše tělo před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit vaše buňky a přispět ke stárnutí a nemocem, jako je rakovina.
Borůvky patří mezi rekordmany v obsahu antioxidantů mezi ovocem a zeleninou. Borůvky mají nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech oblíbených druhů ovoce a zeleniny. Flavonoidy se zdají být antioxidanty bobulí s největším účinkem.
Borůvky snižují poškození DNA, které může pomoci chránit před stárnutím a rakovinou
Oxidační poškození DNA je nevyhnutelnou součástí každodenního života. Říká se, že se vyskytuje desítky tisíckrát denně v každé buňce vašeho těla.
Poškození DNA je jedním z důvodů, proč stárneme. Hraje také důležitou roli při rozvoji onemocnění, jako je rakovina.
Borůvky a borůvkový džus snižují poškození DNA, které je hlavní příčinou stárnutí a rakoviny.
Borůvky chrání cholesterol v krvi před poškozením
Oxidační poškození se neomezuje pouze na vaše buňky a DNA.
Je také problematické, když je váš „špatný“ LDL cholesterol oxidován.
Ve skutečnosti je oxidace „špatného“ LDL cholesterolu zásadním krokem v procesu onemocnění srdce.
Antioxidanty v borůvkách snižují převládající rizikový faktor srdečních onemocnění tím, že zabraňují oxidativnímu poškození „špatného“ LDL cholesterolu.
Borůvky mohou snížit krevní tlak
Zdá se, že borůvky mají významné výhody pro lidi s vysokým krevním tlakem, který je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění.
Pravidelný příjem borůvek může být vázán na snížení krevního tlaku.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos