JídloPrevenceZdraví

Červená řepa nabízí našemu tělu celou řadu benefitů

Mnozí z nás si tuto zeleninu spojují se stravou ve školní jídelně a možná díky tomu na ni část populace pohlíží s nedůvěrou. Zkuste ji překonat a červenou řepu zase zařadit do svého jídelníčku, neboť je to zelenina nejen všestranného využití, ale také s celou řadou účinků prospěšných pro naše tělo i zdraví. Kromě toho se z ní dají připravit i pokrmy a přílohy lahodné chuti.

Červená řepa a její zdravotní benefity

Červená řepa nabízí našemu tělu celou řadu prospěšných látek. Jedná se o vitamíny (B, C, provitamín karoten), minerály a stopové prvky (selen, zinek, vápník, hořčík, draslík, železo) kyselinu listovou a velké množství antioxidantů.

Podporuje detoxikaci organismu tím, že neutralizuje škodlivé látky a podporuje jejich vylučování z těla. Má pozitivní vliv na naši kardiovaskulární soustavu tím, že podporuje činnost srdce, omezuje kornatění tepen a také je vhodným prostředkem pro podporu tvorby červených krvinek. Díky tomu, že pomáhá čistit krev, dochází k vyplavování škodlivých volných radikálů, mezi jejichž negativní vliv patří, krom jiného, urychlování stárnoucích procesů. Také má blahodárný vliv na kůži, vlasy a nehty.

To je jen malý výčet pozitivních přínosů této nenápadné zeleniny.

Jak zařadit řepu do našeho jídelníčku?

Jak již bylo řečeno výše, řepa nabízí široké možnosti využití. Dá se konzumovat syrová či tepelně upravená.

Pokud dáváte přednost syrové variantě, můžete si z ní připravit lahodný salát nebo ji přidat do zelenino – ovocných smoothie. Je skvělá v kombinaci s mrkví, jablky nebo řapíkatým celerem. Dochutit ji lze citrusovou šťávou nebo některými přírodními sladidly.

Pro tepelnou úpravu je vhodná na pečení nebo grilování. Připravíte si tak velmi chutnou přílohu k masům.

Upozornění na závěr:

Červená řepa obsahuje látky, které by nemusely mít příznivý vliv na osoby s některými zdravotními obtížemi. Patří mezi ně například nadměrné ukládání železa a mědi v těle, nízký nebo naopak vysoký krevní tlak, onemocnění jater a ledvin, problémy se zažíváním. V těchto případech je vhodná konzultace s lékařem. Obdobně i v případě, že se objeví jakékoli nežádoucí reakce po její konzumaci.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button