JídloPrevenceRady a tipyZdraví

Recept na zeleninu v soli. Takto uchovávaly potraviny naše babičky. Výborně dochutí vaše jídla, bez chemie, vydrží roky a za 10 minut máte hotovo!

Takto uchovávaly na zimu potraviny naše babičky. Buď zeleninu a bylinky sušily, nebo zavařovaly a nebo nasolovaly. Takto uchovaná zelenina vám vydrží roky a už nemusíte všechno dávat do mrazáku nebo složitě zavařovat. Pokud se vám něčeho na zahrádce urodí víc, nebo dostanete jako darem od souseda, stačí jednodušše nasolit, dát do sklenic a máte hotovo!

Zelenina v soli

Potřebné přísady

1 kg mrkev

1 kg petržel

30 dkg celer

nať z petržele

sůl na 1 kg zeleniny 20 dkg soli.

Postup přípravy

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nakrájenou nať a promícháme pečlivě rukama se solí. Namačkáme do dobře umytých sklenic, nahoře ještě posypeme troškou soli, aby se udělalo solné víčko. Zeleninu skladujeme na tmavém a chladném místě. Podle potřeby přidáme do jídel jako dochucovadlo, jídlo dosolíme až na závěr, protože směs je slaná dost.

Takto se dá konzervovat mnoho druhů zeleniny například kopr, česnek, rajčata, dýně, cuketa, zelí a mnoho další zeleniny.

Kopr v soli

Pokud máte hodně kopru, můžete ho skladovat stejně, na 1 kg otrhaného kopru od velkých větviček a najemno nasekaného dáme 20 dkg soli, dobře promícháme a uložíme do sklenic stejným způsobem i s tím, že na závěr posypeme troškou soli..

Česneková pasta

Skvělá k dochucování vašich jídel. Na 1 kg česneku, dáme 30 dkg soli. Česnek oloupeme, prolisujeme a promícháme dobře se solí. Opět napěchujeme do čistých sklenic a zasypeme troškou soli. Uložíme na tmavém a chladném místě.

 

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button