Dům a zahradaJídloZdraví

Jak skladovat ovoce a zeleninu přes zimu, aby se zachovala jejich čerstvost a chuť

Existuje hned několik způsobů, jak ovoce a zeleninu přes zimu uchovávat. Mražení, zavařování, sladování ve sklepě nebo spíži – to jsou jen některé z možností.

Obecně platí, že zelenina potřebuje chladné, suché, tmavé a dobře větrané místo, aby se zabránilo hnilobě. Můžete si koupit úložné boxy, ale stejně dobře poslouží dřevěná bedna nebo mělká lepenková krabice. Některé krabice a přepravky se dají stohovat, ale pokud to uděláte, ujistěte se, že mezi patry může cirkulovat vzduch.

Jablka a hrušky

Jablka a hrušky jsou vhodné ke skladování. Každý kus ovoce zabalte do novin a vložte do jedné vrstvy na dno nádoby.

Kořenová zelenina

Mrkev, brambory a řepa, se dobře skladuje ve vlhkém písku. Pokud nemáte písek (jakýkoli druh bude stačit), někteří zahradníci místo toho používají piliny. Z řepy a mrkve odřízněte listové vršky a vložte je do jedné vrstvy, aniž byste je obalili. Poté zasypte vrstvou písku, aby zelenina nezačala „gumovatět“.

Brambory skladujte v pytlích nebo papírových pytlích. Skliďte je za suchého dne a nechte uschnout na slunci. Brambory zbavte veškerého bahna, abyste zabránili tvorbě plísně. Skladujte je na tmavém místě, aby se na slupce nevytvářely jedovaté zelené skvrny.

Cibule, česnek, šalotka

Cibuli, česnek a šalotku je nejlepší před uložením na suchém místě důkladně osušit a poté zaplést. Můžete také odříznout vršky a plody vložit do starých silonek nebo síťoviny.

Listové plodiny

Salát a špenát se špatně skladují a měly by se sníst během několika dnů po sklizni. Pravidelně vysévejte hned až do začátku podzimu, abyste měli listovou zeleninu ke sklizni v chladnějších měsících.

Luštěniny

Hrách a fazole lze sušit pro použití v dušených pokrmech nebo blanšírovat a zmrazit.

Jaké potraviny nikdy neskladovat vedle sebe?

  • Jablka uvolňují plyn, který způsobuje klíčení brambor a podporuje dozrávání rajčat — ani jedno z toho není při skladování žádoucí.
  • Tuřín a zelí vydávají silnou vůni, která nakonec může dochutit i okolní zeleninu.
  • Neskladujte tykve v blízkosti jablek, hrušek nebo jiného dozrávajícího ovoce. Zrající ovoce uvolňuje plynný etylen, který zkracuje dobu skladování tykve.
  • Semena a lusky nejsou kandidáty na sklep. Je třeba je důkladně vysušit na tmavém místě bez vlhkosti (zkuste půdu) a poté je lze uložit ve sklenicích ve spíži nebo kuchyni.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button