Jaká zdravotní rizika v sobě skrývá konzumace sushi ze supermarketů?
Sushi se stalo velmi trendy pokrmem v posledních několika letech v USA i po celé Evropě. Snad každý již tuší, že se jedná o tradiční japonský pokrm, který se připravuje z vařené rýže, syrové ryby či zeleniny, wasabi a řasy. Pokud jsou ingredience, které se v sushi použijí čerstvé a z kvalitních zdrojů, je sushi opravdu extrémně zdravé. Obsahuje čerstvou rybu, mořskou řasu a neobsahuje lepek ani žádné konzervanty a barviva. Pokud si však dáte sushi od nespolehlivého kuchaře nebo ho zakoupíte v supermarketu, může vašemu tělu pěkně uškodit.
Sushi a rybí farmy
Kvalitní a čerstvé sushi je bezesporu zdravé, ale sushi, které si dáváme my daleko od moře, se velmi liší od toho, které si dopřávají lidé v ulicích Tokia. Je velký rozdíl mezi čerstvou rybou a rybou, která byla chována ve velkochovu a krmena k tomu, aby mohla být co nejdříve zabita. Pravdou je, že losos a tuňák, který bývá v sushi hojně zastoupen, je plný omega-3 mastných kyselin, které chrání srdce a jsou bohaté na proteiny. Bohužel, jak už jsme řekli, není ryba jako ryba. Zvláště u nás je větší pravděpodobnost, že v sushi objevíte ryby z farem, které jsou často dopovány antibiotiky a dalšími zdraví nebezpečnými látkami. Ryby v rybí farmě produkují obrovské množství exkrementů, které poškozují život v moři a jsou skvělou líhní pro bakterie. Navíc krmení ryb v rybích farmách vede k nadměrnému lovu menších druhů ryb, které zastupují v moři důležitou biologickou rozmanitost.
Sushi a bakterie
Pokud si dopřáváte sushi ze supermarketů, můžete dostat více než očekáváte. Podle norské studie bylo 58 vzorků ze 71 vzorků detekováno množstvím bakterií, které způsobují gastro problémy, poškozují měkké tkáně a vaše zdraví. Důvodem bývá zanedbaná kontrola kvality během přepravy sushi z místa, kde se sushi vyrábí do vašeho supermarketu. Bakterie se dostanou do sushi z ryb či zeleniny. Lepší je tedy kupovat sushi, které je připraveno přímo před vašima očima z čerstvých surovin než balené v supermarketu. O čerstvě připravém sushi alespoň víte, že žádnou přepravu již hotové nezažilo, jen tu do vašich úst.
Sojová omáčka a sushi
K sushi neodmyslitelně patří sojová omáčka, do které se sushi namáčí a dostává svou specifickou chuť. Bohužel sojová omáčka, která se přidává k balenému sushi může být pro vaše tělo velmi nezdravá. I kvalitní sojová omáčka není pro vaše tělo žádná výhra. Vysoký obsah sodíků v sojové omáčce přispívá k vysokému krevnímu tlaku a zvyšuje riziko infarktu či mozkové mrtvice. Navíc většina levných sojových omáček je vyrobena z geneticky modifikovaných semen sóji.
Náhražka wasabi
Dostat se k vám může také nekvalitní wasabi, které není vyrobeno z japonského křenu, ale připravuje se z mixu různých druhů kořenů, které jsou obarveny potravinářským barvivem. Chuť takového wasabi není natolik pálivá ani štiplavá, navíc má podivně zelenou barvu. Pravé wasabi má skvělé protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, bohužel zase jen to pravé kvalitní. Pravdou je, že japonský křen je poměrně vzácný a ten pravý se k nám jen tak nedostane.
Rozhoduje cena
Pravdou je, že u sushi rozhoduje cena. Pokud si zakoupíte levné sushi z obchodu, které v plastové krabičce leží už delší dobu, ušetříte, ale dostanete spoustu náhražek a nemáte jistotu kvalitních ingrediencích. Pokud si však za sushi v dobré restauraci připlatíte, budete potěšeni nejen chutí, vizuální stránkou, ale také přínosem energie a živin, které vám sushi nabízí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos