JídloRady a tipyRecepty

Sezóna červeného rybízu je tu! Připravte si z něj osvěžující dobroty i klasiku v podobě koláče

Čeká na vás na vaší zahradě několik keřů obsypaných červeným rybízem? Nebo jste se s ním setkali na farmářském trhu? Období sběru červeného rybízu právě započalo a vy si z něj můžete připravit dobroty, kterých už se vám ve zbytku roku nepoštěstí. Dopřejte si vitamíny z červeného rybízu a jeho typickou chuť. Připravit si z něj můžete chutný sorbet i pohoštění pro návštěvy.

Rybízový koláč s drobenkou

Rybíz je svou chutí poměrně kyselý, proto je skvělou volbou, kombinujete-li jej s drobenkou, popřípadě s jiným sladším ovocem. Připravte si rychlý rybízový koláč s drobenkou. Potřebovat budete:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 250 ml mléka
  • 300 g červeného rybízu, můžete použít i jiné ovoce

Drobenka

  • 80 g hrubé mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 50 g másla

Připravte si koláčovou formu o průměru cca 30 cm a vymastěte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia. V menší misce smíchejte mléko, vejce a olej. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Poté tyto dvě směsi spojte. Těsto vylijte do formy a posypte rovnoměrně rybízem či dalším ovocem a posypte drobenkou, kterou si snadno připravíte v misce ze tří ingrediencí. Pečte cca 35-40 minut a je hotovo.

Rybízový sorbet s malinami

Pro letní osvěžení je ideální rybízový sorbet v kombinaci s malinami, které nyní také pořídíte ze příznivější cenu. Osvěžující sorbet si totiž zamilujete nejen vy, ale také vaše děti. Potřebovat budete:

  • 300 g malin
  • 150 g červeného rybízu
  • 2 bílky
  • 100 g cukru
  • 6 lístků máty/meduňky

Začněte tím, že ovoce rozmixujete. Směs vložte nejlépe do nerezové misky či uzavíratelné plastové a šup s ní na 2 hodiny do mrazáku. Poté si vyšlehejte bílky s cukrem, mátu či meduňku nasekejte nadrobno. Vytáhněte z mrazáku částečně zmrzlou směs a vmíchejte do ní bílky s cukrem a mátu. Dejte znovu zamrazit. Servírujte s pomocí lžíce na zmrzlinu či jezte rovnou z krabičky.

Zdravé muffiny s rybízem

Sebou na cesty, na výlety jako svačina jsou ideální muffiny. Snadno je naskládáte do krabičky a konzumují se lépe než pokrájený koláč či buchta. Připravte si zdravé muffiny s rybízem, kterými můžete pohostit i vaši návštěvu. Na přípravu potřebujete:

  • 2 ks vajec/ žloutky a bílky zvlášť
  • 5 lžic medu
  • špetka soli
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • šťáva z půlky citronu
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku mléka (kravské či rostlinné)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 300 g červeného rybízu

Začněte tím, že si žloutky s medem vyšlehejte do světlé pěny. Z bílků si v jiné míse vyšlehejte pevný sníh. Poté do žloutkové směsi vmíchejte mouku, šťávu a kůru z citronu, olej, mléko a prášek do pečiva. Na závěr zapracujte do směsi sníh z bílků a vzniklou směsí plňte vymazané muffinové formičky či papírové košíčky. Do každého košíčku vsypte ještě 1/2 hrsti rybízu. Pečte cca 35 minut při 160 stupních Celsia.

Rybízová limonáda

Osvěžení vám přinese i rybízová limonáda. Jedná se o skvělý způsob, jak můžete hojnou úrodu rybízu využít a navodit tu pravou letní atmosféru. Potřebovat budete:

  • 200 g červného rybízu
  • 3 limetky
  • 50-100 g javorového sirupu
  • sodu či minerální vodu
  • hrst máty
  • led

Rybíz stačí rozmixovat s limetkovou šťávou a sirupem, přecedit přes sítko a nalít do velkého džbánu. Přidejte mátu a nechte alespoň půl hodiny vylouhovat. Nařeďte sodou a podávejte spolu s ledem.

Zdroj obrázku

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button