Nezařazené

Divoká rýže: s bílou rýží má společný jen počet kalorií, jinak je až dvojnásobně výživnější

Divoká rýže je velmi výživná, neboť se vyrábí z vodních řas rodu Zizania L. I když je vizuálně podobná bílé rýži, přímo s ní nesouvisí. V porovnání s bílou rýží je tento druh divoké rýže považován za celozrnný produkt.

Z toho jasně vyplývá dvojnásobné množství bílkovin, více vlákniny, vitamínů včetně B-komplexu a minerálů (železo, vápník, zinek a draslík). Kromě toho je divoká rýže bohatá na antioxidanty, takže její pravidelná konzumace poskytuje také řadu zdravotních výhod.

Nejvýznamnější léčivé účinky:

  • Bojuje proti zácpě
  • Předchází rakovině, předčasnému stárnutí a kardiovaskulárním chorobám
  • Podporuje hubnutí
  • Pomáhá regulovat inzulín

Jak připravit divokou rýži

Divoká rýže se na rozdíl od bílé rýže vaří mnohem déle, přibližně 45 až 60 minut. Proto ji lze vařit dvěma způsoby. V prvním případě použijte 1 šálek divoké rýže na 3 hrnky vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu a nechte probublávat. Po bodu varu doporučujeme vařit na mírném stupni ohřevu. Druhou možností je rýži namočit do vody den předem, tím snížíte dobu vaření až na polovic. Můžete si vytvořit i mix bílé rýže s divokou.

Zdravý řeřichový salát s divokou rýží

Složení:

  • 1 balíček řeřichy
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 30 g vlašských ořechů
  • 1 šálek divoké rýže
  • 3 šálky vody
  • olivový olej a ocet
  • 1 špetka soli a pepře

Postup:

Jakmile je divoká rýže hotová, smíchejte všechny ingredience v misce a dochuťte olivovým olejem a octem. Další možností je připravit dresink ze šťávy 2 citrónů, olivového oleje, dijonské hořčice, mletého česneku, soli a pepře dle chuti.

Divoká rýže se zeleninou

Složení:

  • 1 šálek divoké rýže
  • 3 šálky vody
  • 1 střední cibule
  • 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku zeleného hrášku
  • 1/2 šálku zelených fazolí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli, pepře a mletého česneku

Postup:

Připravte rýži, jak je uvedeno výše. Na pánev vlijte 2 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli a zbytek zeleniny společně s kořením cca 3 až 5 minut, do změknutí. Nakonec vmíchejte uvařenou divokou rýži.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button