JídloVitamínyZdraví

K čemu je dobrá kyselina listová a kde ji najdete nejvíce?

Stále více lidí vyhledává potraviny obsahující vysoké množství kyseliny listové. Zatímco pro některé jde o známou látku, někteří jen tápou, o co se jedná a k čemu je vlastně v těle zapotřebí. Představíme si ji blíže a poradíme vám, v jakých zdrojích potravy ji najdete nejvíce.

Kyselina listová

Kyselina listová je syntetická forma vitamínu B9, zatímco folát je přirozeně se vyskytující a vysoce biologicky dostupná forma. Mezi nejdůležitější role kyseliny listové patří regulace hladiny folátu v krvi, zlepšení příjmu živin v těle a prevence defektů neurální trubice u nenarozených dětí. Nejčastěji se vyskytuje v doplňcích a dalších potravinách obohacených tímto vitamínem. Nicméně, mnoho lidí považuje folát a kyselinu listovou za zaměnitelné, protože mají stejné účinky na tělo.

Nedostatek kyseliny listové

Nedostatek kyseliny listové může mít řadu nežádoucích příznaků a zdravotních následků, včetně následujících:

  • Chronická únava
  • Malé vřídky v ústech
  • Špatné trávení
  • Špatná imunitní funkce
  • Bledá kůže
  • Anémie
  • Šedivění vlasů

Pokud jste tedy neustále nemocní či unavení, může to být dobrým znamením, že vám tento vitamín chybí.

Důvodem únavy může být nedostatek kyseliny listové

Potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové

Nejlepší způsob, jak zvýšit hladinu kyseliny listové/folátu, je změnit svůj jídelníček potravinami obohacenými o kyselinu listovou, pokud však trpíte vážným nedostatkem, může být nutné používat další doplňky kyseliny listové. Mezi tyto potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové patří:

  • Tmavá listová zelenina – Většina listové zeleniny, jako je špenát, má mezi 75 a 250 mcg na šálek, což z ní dělá jednu z nejlepších potravin s vysokým obsahem kyseliny listové.
  • Pomeranče – 1 pomeranč dodá přibližně 10 % vaší denní potřeby tohoto základního vitamínu.
  • Grapefruit – Podobně grapefruit také dodává asi 40 mcg tohoto vitamínu, přibližně 10 % vaší denní potřeby.
  • Brokolice – Jeden šálek brokolice pokryje přibližně 26 % vaší denní potřeby kyseliny listové, což z ní dělá jeden z nejlepších zdrojů této výživné sloučeniny.
  • Fazole – Všechny fazole mají vysoký obsah kyseliny listové, typicky nabízí mezi 150 a 300 mcg na šálek.
  • Hrách – Hrách nabízí mezi 100 a 130 mcg kyseliny listové na šálek, v závislosti na odrůdě.
  • Čočka – Čočka, jedna z nejlepších potravin s vysokým obsahem kyseliny listové, dodá 360 mcg v jediném šálku.
  • Avokádo – Na šálek můžete získat více než 100 mcg kyseliny listové.
  • Okra – 1 šálek okry dodává více než 70 mcg kyseliny listové.
  • Růžičková kapusta – Uvařte si jeden šálek růžičkové kapusty a získejte 25 % požadované kyseliny listové.
  • Slunečnicové semínko – Pouhá 1/4 šálku slunečnicových semínek dodá více než 20 % vaší potřeby kyseliny listové každý den.
  • Jahody – Jahody jsou považovány za dobrý zdroj této sloučeniny, protože jeden šálek dodá tělu 20 mcg folátu.
  • Chřest – 1 šálek této stonkové zeleniny dodá 260 mcg kyseliny listové.
  • Květák – Jediný šálek květáku nabídne 55 mcg.
  • Řepa – Jeden šálek, vynikající zdroj kyseliny listové, nabízí více než 30 % vaší denní potřeby kyseliny listové.
  • Celer – 1 šálek celeru dodá zhruba 10 % vaší denní potřeby kyseliny listové.
  • Rozmarýn – V závislosti na rostlině může 100gramový vzorek obsahovat 100 až 300 mikrogramů kyseliny listové.
  • Bazalka – V každých 100 gramech této silné byliny je 65 mcg kyseliny listové.
  • Rajče – Jedno střední rajče obsahuje asi 20 mcg kyseliny listové.
  • Papája – S více než 110 mcg kyseliny listové poskytuje papája téměř 30 % vašich denních potřeb.
  • Mandle – Konzumace 1 šálku mandlí zajistí něco málo přes 10 % vaší denní potřeby kyseliny listové.
  • Mrkev – Mrkev, která není nejlepším zdrojem kyseliny listové, dodává pouze 5 % vaší denní potřeby na šálek.
  • Lněné semínko – Dvě polévkové lžíce lněného semínka vám dodají více než 50 mcg kyseliny listové.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button