JídloPrevence

Moruše: Ovoce, které ochrání srdce a pomůže při hubnutí

Pravděpodobně jste již moruši viděli, či oni ní minimálně slyšeli. Morušovník můžete potkat výjimečně v parku či si ho zasadit na vaší zahradě a zkusit pěstovat moruše sami. Morušovník produkuje totiž velmi chutné ovoce, které se podobá ostružinám svou barvou i tvarem. Kromě tmavě fialových moruší však existují také plody bílé. Ty s tmavým zabarvením jsou však bohaté na léčivý resvetralol. 

Morušovník

Tyto ovocné stromy mají raději teplejší a úrodnější oblasti, ale v Čechách dokáží v některých oblastech přežít i zimu. I na našem území jsou známé již po velmi dlouhou dobu, místy dokonce i celá staletí. Morušovník plodí moruše, které jsou velmi chutné a zdravé. Jsou sladké a šťavnaté podobně jako ostružiny. Běžně rostou černé plody či bílé plody, které však nemají natolik dobrou chuť. Plody se konzumují buď čerstvé, v podobě sirupu či čaje nebo sušené, které se vám budou hodit zvláště přes zimu.

Zdravotní výhody konzumace moruší

Ochrana proti rakovině

Podobně jako ostatní druhy bobulí jsou moruše považovány za jednu z nejlepších potravin pro ochranu před vznikem rakoviny. Je to způsobeno především obsahem antioxidantů, které chrání před vlivy volných radikálů a poškození buněk. Studie provedená v Japonsku ukázala, že šťáva z moruše, je schopna snižovat hladiny oxidativního poškození způsobené volnými radikály. Jiné potraviny bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti poškození způsobenému volnými radikály a mohou napomoci prevenci rakoviny, jsou byliny, jako je kurkuma a skořice.

Podporuje hubnutí

Moruše jsou sice bohaté na živiny, ale mají nízký obsah kalorií. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C a K a železo. Zvláště vláknina přispívá k podpoře zdravého trávicího ústrojí, léčbě zácpy a ochraně před nabíráním přebytečných kil. Jeden šálek moruše je roven přibližně 10 % denní dávky potřebné vlákniny. Stačí moruše zamíchat do své ranní kaše či je zobat v průběhu dne. Jde o nízkokalorickou zdravou dobrotu, které uspokojí chutě na sladké a přitom nepřidá do vašeho jídelníčku příliš kalorií.

Snižuje hladinu cholesterolu

Vláknina obsažená v moruši je z velké části nerozpustnou, ale obsahuje i 25% rozpustné vlákniny ve formě pektinu. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku srdečních onemocnění. Abyste chránili svůj kardiovaskulární systém, měli byste si dopřávat stravu bohatou na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi.

Ochraňuje zdraví jater

Vaše játra jsou ústředním orgánem, který hraje roli v celkovém zdravotním stavu. Podílí se na srážení krve, rozpadu tuků a odfiltrovávání toxinů z těla. Některé sloučeniny nacházející se v moruši mají příznivý vliv na zdraví jater. Moruše mohou být zvláště účinné při prevenci vzniku jaterních onemocnění. Jedná se o také stav, kdy se v játrech vytváří nadměrné množství tuku, který narušuje jejich schopnost správně fungovat.

Stabilizuje hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi může mít za následek široké spektrum příznaků, jako je zvýšená žízeň, časté močení či rozmazané vidění. Udržování hladiny cukru v krvi pod kontrolou je klíčem k udržení lepšího zdraví, zvláště pokud máte cukrovku. Moruše obsahují vlákninu, která pomáhá zpomalit vstřebávání cukru v krvi.

Nutriční hodnoty

Jeden šálek moruší obsahuje přibližně:

  • 60,2 kalorií
  • 13,7 gramů uhlohydrátů
  • 2 gramy bílkovin
  • 0,5 gramu tuku
  • 2,4 gramů vlákniny
  • 51 miligramů vitaminu C (85% DD)
  • 10,9 mikrogramů vitaminu K (14% DD)
  • 2,6 miligramu železa (14% DD)
  • 272 miligramů draslíku (8% DD)
  • 0,1 miligram riboflavinu (8% DD)
  • 1,2 miligramu vitaminu E (6% DD)
  • 25,2 miligramů hořčíku (6% DD)
  • 53,2 miligramu fosforu (5% DD)
  • 54,6 miligramů vápníku (5% DD)

Kromě výše uvedených živin obsahují moruše také měď, niacin, vitamín B6 a thiamin.

Kde najít moruše?

Pokud žijete na místech, kde existují staré morušové stromy, můžete moruše trhat přímo ze stromu. Poté si plody zamrazte či nasušte, ať jich máte co největší zásobu na zimu. Bohužel morušovník u nás není příliš běžným stromem, ale zakoupit můžete tyto plody ve formě sirupu, šťávy, prášku či nasušené. Sušené se hodí při přípravě kaší, do koláčů či jen tak na zobání.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button