Nezařazené

Jarní bylinky na vašem stole – 2. díl

Představa jarní zahrádky s bylinkami se líbí každému. Když do ní navíc zařadíte i jednoduchou nenáročnou zeleninu, určitě budete rádi, že tělu dopřejete pořádnou porci zdravých prospěšných látek. Co třeba kopr, bazalku, hrášek a listovou zeleninu? O tom se dozvíte v dnešním díle.

Kopr

Barevné varianty: žlutá

Co vyžaduje: plné slunce

Jaká půda: bohatá, lehká, dobře odvodněná půda

V chladné jarní půdě rychle roste a nabízí vašim pokrmům jasnou chuť. Když pomine nebezpečí mrazu, vysaďte ho venku. Kopr se rád znovu osévá, když ho oříznete, takže výsadba na jaře a pokračující výsadba v týdenních intervalech, vám poskytne neskutečné zásoby kopru. Listy mají nejlepší chuť, jestliže jsou sklizeny v době otevření květu.

Bazalka

Barevné odrůdy: moderní kultivary mají temně červenou barvu s růžovými květy

Co vyžaduje: plné slunce

Jaká půda: středně bohatá, dobře odvodněná půda

I když slýcháte, že bazalka miluje teplo, je sice pravdivé, ale může vás překvapit. Je nejlepší, když její výsadba ze semínka proběhne nejprve v interiéru (6 až 8 týdnů před posledním mrazem) a poté se přesadí venku, pokud to počasí dovolí. Na podzim se dají kořenové řízky přesadit do vnitřních nádob a pokračovat v pěstování rostlinky přes zimu. Bazalka se používá nejlépe čerstvá v podobě nasekaných listů a malých stonků na konci vaření. Na zimu zase převážně sušená.

Nezapomeňte ani na hrášek a listovou zeleninu

Jaro je jako stvořené na pěstování hrášku. Je skvělou volbou na místo, někde u plotu, uspoří místo. Daří se mu dobře, když se někde pne. Květy alespoň u země nehnijí a hrášek je parádně provzdušněný a nic mu nechybí. Připravit si z něj můžete vynikající svěží zelenou polévku.

Zatímco špenát známe z obchodu všichni, ne každý se ho rozhodne pěstovat. Je navíc levnou záležitostí. Dalším tipem je mangold. Je příbuzný řepě, překvapí zajímavou chutí, hýří všemi možnými barvami a obsahuje hodně vitamínu C.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button