PrevenceRady a tipy

Jednoduché a hlavně účinné návody, jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Není žádnou novinkou, že v současné době žijeme ve světě plném chemie. Bohužel, jak jistě víte, z této problematiky nejsou vynechány ani potraviny, které se běžně vyskytují na našem jídelníčku. Ze všeho nejhorší je ovšem fakt, že si plně neuvědomujeme, jakému nebezpečí se pravidelně vystavujeme. Tato nevědomost je zřejmě způsobena tím, že takto „upravené“ potraviny omylem považujeme za organické produkty. Nejenže tento fakt ovlivňuje finance, ale hlavně způsobuje následně mnoho zdravotních potíží.

A právě z důvodu této skutečnosti je zde níže ve článku popsán výtah z těch nejúčinnějších způsobů čištění ovoce, jak se chemie v naší stravě vyvarovat.

1) Studená voda

Jaký je ten nejjednodušší a nejúčinnější postup? Jak bylo již zmíněno, jednoduše a hlavně efektivně, opláchnutím potravin pod studenou vodou odstraníte 64-80% pesticidů. Ale je opravdu nutné použít vodu studenou a nikoliv horkou. Tento fakt uvádějí mnohé studie. Samozřejmě platí, čím víckrát potravinu opláchneme, tím lépe pro nás.

2) Solná lázeň

Zbytků chemie se snáze zbavíme, když vytvoříme směs z vody a soli. Avšak neplatí to pro ovoce křehčího rázu, ale za to čistí potravinu od pesticidů v štěrbinách a prasklinách.

Postup je následující. Budeme potřebovat 2 lžíce soli do vody v celkovém množství 4 šálků. Pak to důkladně promícháme a potraviny necháme v této směsi namočené v časovém rozmezí 30-60 min. Pak už jen stačí opláchnout studenou vodou a máme hotovo.

3) Octová lázeň

Octová lázeň je založena na stejném principu jako předchozí recept. Ocet však můžeme s přehledem vyměnit i za citrón.

Smícháme 1 šálek octa se 4 šálky vody, opět důkladně promícháme, vložíme ovoce a zeleninu na zhruba tu 1 hod. a nakonec opláchneme pod studenou vodou. Nejenom, že odstraníme pesticidy, ale zároveň budou potraviny déle svěží.

4) DIY sprej podomácku

Postup je následující. Smícháme 2 lžíce octa, 1 lžičku citronové šťávy s 1 šálkem vody a zamícháme. Pak stačí aplikovat na dané potraviny, nechat působit 30s a na závěr opláchnout studenou vodou.

5) Pryč s vrchní vrstvou

Stačí zbavit ovoce či zeleninu vnější vrstvy včetně listů. Takto jednoduše snížíme počet bakterií a pesticidů.

6) Vynechat mýdlo

Ač se tomu nechce moc věřit, opravdu není vhodné používat chemikálie na čištění potravin, protože se právě takto mohou chemikálie dostat do naší stravy.

Samozřejmě není v našich silách zbavit potraviny všech toxinů. Proto potraviny organického rázu i na dále zůstávají pro nás tou nejlepší, ale zároveň nákladnou cestou. Avšak, výše představené postupy opravdu napomáhají k tomu, abychom se stravovali zdravě i běžnou potravinou.

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button