KrásaRady a tipyZdraví

Kyselina stearová: Jaké skvělé účinky přináší pleti?

Na co se kyselina stearová používá? jedná se o doplňkovou látku, která se používá při výrobě více než 3 200 produktů pro péči o pleť, vlasy, popřípadě čistících produktů do domácnosti. Jaké výhody skrývá kyselina stearová?

Kyselina stearová

Kyselina je jednou z mnoha organických kyselin, které jsou tzv. vyšší mastné kyseliny. Přirozeně je obsažena v tucích. Má zajímavé vlastnosti, díky kterým je přírodním čistícím prostředkem, který pomáhá odstraňovat přebytečný maz, nečistoty, ale také bakterie z kůže, vlasů a dalších povrchů. Jedná se také o změkčovadlo. Používá se k výrobě nejrůznějších kosmetických i hygienických prostředků, ale i při výrobě svíček, žvýkaček a nejrůznějších doplňků či tablet. Objevuje se jako voskovitá, žluto-bílá látka.

Přírodní složka?

Je tedy kyselina stearová přírodní složkou? Ano, to je také důvod, proč se objevuje v mnoha přírodních přípravcích pro péči o pleť či v kosmetice, a to místo chemických přísad. Tato kyselina se totiž přirozeně vyskytuje tuku, především ve vepřovém, ale objevuje se i v některých rostlinách, které obsahují tuky/oleje. Z těchto zdrojů se izoluje kyselina stearová. Za normální teploty je pevnou látkou a taje při 70 stupních Celsia. Zakoupit ji můžete i samotnou ve formě sypké, přičemž se používá například k výrobě domácí kosmetiky.

Použití

Používá se v kosmetice jako účinný emulgátor, jelikož pojí vodu a olej. Kyselina stearová zahušťuje, ztužuje, zvláčňuje a stabilizuje kosmetické produkty, zabraňuje i jejich oxidaci a prodlužuje trvanlivost. Zahušťuje a zvláčňuje krémy. Používá se i při výrobě mýdel či svíček.

Výhody

Přírodní čistič pokožky

Kyselina stearová pomáhá odstraňovat nečistoty, bakterie a další látky z povrchu kůže. Je tedy přírodním čističem, který navíc nechává na pokožce příjemně jemný pocit. Chrání ji tak před pocity suchosti a zvlhčuje ji. Vytváří i jakousi ochranou bariéru. Propůjčuje pokožce tedy své lubrikační účinky. A i když je tato kyselina mastnou, neucpává póry a naopak chrání před vznikem černých teček a akné. Hodí se i pro citlivou pokožku.

Emulgátor

Kyselina stearová působí jako emulgátor, emulgační činidlo, které umožňuje propojení dvou nemísitelných kapalin, například vody a oleje. Díky tomu mohou mnohé kosmetické výrobky lépe pečovat o vaši pleť. Zbavuje vás nečistot a pleť zvlhčuje.

Domácí výroba

Kyselina stearová se používá při přípravě domácích kosmetických výrobků, jelikož je zahustí, zvláční a stabilizuje emulze. Užívá se i k výrobě mýdel a svíček. Jedná se tedy o suroviny přírodní kosmetiky. Vytvořit si tak můžete například domácí pleťový krém, krémů, kondicionérů či šamponů.

Zdroje

Budete-li jíst potraviny, které obsahují tuk, je velká šance, že zkonzumujete kyselinu stearovou alespoň v malém množství. Zdrojem kyseliny stearové v potravě může být například sádlo, mastná masa, jako je maso vepřové a hovězí, kokosový olej, olej z palmových jader či čokoláda (kakaové máslo). Mnoho potravin obsahujících tuk obsahuje nasycené mastné kyseliny, včetně kyseliny stearové, laurové, olejové atd. Živočišné tuky však obsahují více kyseliny stearové než rostlinné zdroje.

Je bezpečná?

Vedlejší účinky kyseliny stearové jsou vzácné, jelikož se tato mastná kyselina přirozeně vyskytuje v lidském těle. Při konzumaci kyseliny stearové z potravy není škodlivá pro zdraví srdce apod., pokud není konzumováno příliš tučných potravin, které by tvořily většinovou část jídelníčku.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button