JídloOstatníPrevence

S lilkem zhubnete a zbavíte se volných radikálů

Jinak také baklažán je rostlina příbuzná s bramborem, rajčetem a je členem čeledi lilkovitých. Dorůstá až metrové výšky a pěstuje se pro své fialovočerné plody. Zajímavostí je, že lilek se považuje za ovoce, avšak z botanického hlediska je to bobule.

V kuchyni se připravuje nejčastěji smažením nebo pečením. Ještě před tím se doporučuje lilek posypat solí, nechat pustit vodu, aby nebyl hořký a teprve pak ho upravovat. Nejlepší jsou menší lilky, jelikož nejsou tak hořké a nemají uvnitř tmavá semínka. Pokud je koupíte v obchodě, není dobré jej dlouho skladovat, protože je náchylný na změny teplot.

Čím je lilek prospěšný

Pomáhá předcházet vzniku volných radikálů v těle a je zdrojem sodíku a kyseliny listové. Zvláštností lilku je, že obsahuje více nikotinu než jakákoliv jedlá rostlina. Významný je obsah látky zvané nasunin, což je silný antioxidant. Studie prokázaly, že nasunin dokáže „požírat“ škodlivé molekuly v těle, které způsobují buňkám a DNA závažná poškození a jsou zčásti zodpovědné za stárnutí. Nasunin navíc pomáhá chránit tuky před žluknutím, a to včetně tuků v lidské těle (jako je LDL cholesterol). Studie také prokázaly, že nasunin se váže na železo, což je velice prospěšné, jelikož nadbytek železa v těle může způsobit řadu problémů.

eggplant-1659784_960_720

Doporučené recepty

Z nutričního hlediska je lilek vhodný pro nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah tělu prospěšných vláknin. Používá se při dietní stravě a hubnutí, protože zasytí. Zajímavý je například japonský recept, kdy se podává vařený lilek s omáčkou z misa a zázvoru. Přidáte-li dvě vejce, můžete spořádat celý lilek, který má jen 132 kalorií, zasytíte se a zároveň dodáte tělu bílkoviny.

Lilek je také dobrý pokapaný olivovým olejem. Pokud připravíte rodině velký salát, můžete do něj propašovat jeden celý nakrájený lilek. Získáte tak 18,5 g vlákniny navíc a k tomu ještě niacin, foláty, vápník, hořčík, fosfor a fytosteroly.

Baklažán, čili lilek je nedoceněná zelenina se strukturou shodnou s houbami. Sám o sobě nemá výraznou chuť, ale skvěle absorbuje jiné chutě. Nenahraditelný je zejména ve středomořské kuchyni, kde se podává jako zapečený a na spoustu dalších způsobů především s výraznými přísadami a kořením.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button