JídloPrevence

Proč je kadeřávek v moderní kuchyni tak nesmírně populární?

Kadeřávek: v posledních několika měsících nesmírně oblíbená zelenina, kterou můžete sklízet i přes zimní období. Určitě jste o něm již slyšeli. Jeho chuť je velmi podobná kapustě, vzhledem se však od kapusty liší. Netvoří hlávky, ale listové růžice, ze kterých můžete listy postupně otrhávat. Zasaďte si na zahradě kadeřávek a užívejte si jeho účinků i v období, kdy vám na zahradě nic jiného neporoste. 

Odolný kadeřávek

Kadeřávek je opravdu nesmírně odolnou zeleninou, vydrží mráz až do -15 stupňů a můžete ho konzumovat po celé zimní období. Kadeřávek používaly již naše babičky a běžně se konzumuje po celém světě. Do vašeho jídelníčku kadeřávek přináší dávku vitamínu A, C, B7 a řadu minerálních látek, jako je vápník, železo, fosfor a hořčík.

Pravidelná konzumace

Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařadíte kadeřávek, pečujete o svůj trávicí trakt. Kadeřávek je bohatý na vlákninu a má vliv na správnou střevní peristaltiku a je prevencí zácpy. Jeho účinky se týkají především hladiny cholesterolu v krvi, kterou účinně snižuje. Pokud vás trápí problémy s játry či ledvinami, dopřejte si kadeřávek. Jelikož je bohatý na vápník, zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů. Konzumovat by jej měly také ženy v období přechodu, kdy dochází k úbytku vápníku. Zlepšuje stav křehkých kostí. Vhodný je i pro těhotné ženy a ženy, jež kojí. Kadeřávek se konzumuje pouze čerstvý. Stává se přísadou mnoha pokrmů či ho můžete konzumovat ve formě šťávy.

Jak kadeřávek použít?

Kadeřávek se může stát přísadou mnoha pokrmů, ať už to jsem těstoviny s masem a kadeřávkem, zapečený s bramborami, jako přísada do salátů či smoothie. Myslete však na to, že čím míně tepelně zeleninu upravíte, tím více vitamínů v ní zůstává. Kadeřávek je vhodné pouze přelít horkou vodou, lehce ochutit a přidat například i jako přílohu k masu. Kadeřávek je také dekorativní zeleninou, která může skvěle ozvláštnit běžné pokrmy. Pravdou však je, že ho příliš v obchodech neobjevíte, proto je vhodné pěstovat si ho doma na zahrádce a pravidelně sklízet.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button