Prevence

Už jste vyzkoušeli kurkumové latte jako skvělou prevenci mnoha onemocněním?

Hledáte způsob jak včlenit kurkumu do vašeho jídelníčku? Kurkuma je známá svými zdravotními účinky, které má na vaše zdraví. Vyzkoušejte si z ní připavit kurkumové latte, které bývá nazýváno jako „zlaté mléko“. A může být vlastně nápoj, který se jmenuje latte zdravý? Ano, v tomto případě ano. Výhodou konzumace kurkumy je především prevence kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Kurkuma má protizánětlivé účinky, které vás mohou ochránit před řadou zdravotních problémů.

Síla kurkumy

Kurkuma je příbuzná se zázvorem a pokud jde o zdraví, je to úžasný zdroj prospěšných látek. Kurkuma obsahuje silný antioxidant kurkumin. Kurkumin je látkou, která dává kurkumě její specificky žlutou barvu slunce. Pokud si kurkumové latte oblíbíte a budete si jej dopřávat pravidelně, brzy účinky kurkumy pocítíte na vlastní kůži.

Zdravotní výhody konzumace kurkumy:

  • brání bakteriálním infekcím
  • prevence rakoviny (prsu, tlustého střeva, prostaty a kůže)
  • chrání před očními chorobami
  • prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje trávení
  • zmírňuje projevy neurodegenerativních onemocněních (Alzheimerova choroba, roztroušené sklerózy, atd.)
  • brání vzniku artrózy
  • chrání před vznikem žaludečních vředů
  • bojuje proti virovým infekcím

Příprava

Kurkuma latte či také kurkuma s mlékem vyžaduje vždy dvě základní složky, a to je kurkuma a mléko. Použít můžete mandlové mléko či kokosové. Asi se ptáte, jaké jsou další ingredience tohoto zdravého elixíru. Podívejte se na na ně.

  • 2 hrnky mandlového mléka či plnotučného kokosového mléka
  • 1/2-1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce kokosového oleje či ghee
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky reishi (houba nesmrtelnosti)
  • 1/2 lžičky ashwagandha (ženšen)
  • 1/2 lžičky javorového sirup či medu

V menším hrnci si na mírném ohni ohřejte mléko, kurkumu, kokosový olej či ghee a vanilku. Míchejte, dokud nezačne být směs horká. Nyní je čas přelít směs do mixéru a přidat reishi a ashwagandhu, skořici a javorový sirup podle chuti. Místo javorového sirupu můžete použít jiný druh sirupu či med. Pořádně rozmixujte. Poté vlijte do hrníčku a podávejte se špetkou skořice navrch.

Co je to reishi a ashwagandha?

Jelikož je kurkuma spojena s ajurvédskou léčitelskou tradicí, nic nezkazíte tím, když do nápoje přidáte další látky, které jsou v přírodním léčitelství známé a přispívají vašemu zdraví. Reishi, tzv. houba nesmrtelnosti, je známá po celém světě a patří do léčiv tradiční čínské medicíny. Reishi vypadá ve své přirozené podobě trochu jako choroš. Vy ji můžete zakoupit ve formě prášku, který si můžete přidávat do jídla. A jak reishi chutná a proč ho konzumovat? Resihi má hořkou chuť, jelikož obsahuje terpenoidy. V čínské medicíně si ji dopřávají v podobě sirupů či tinktur pro její význam, který nese v názvu. Podle tradice má její konzumace přispívat k prodloužení života.

Ashwagandha není nic jiného ne indický ženšen, důležitý kořen která je tradičně používána v ajurvédské medicíně, spolu s kurkumou. Její pravidelná konzumace přináší omlazení těla a mysli a chrání před stárnutím. Ashwagandha pochází z Indie a vypadá jako malý keř se zelenými květy, avšak používají se hlízy ashwagandhy, které se k vám dostávají v podobě prášku. Je velmi bohatá na polyfenoly, steroly a stimuluje organismus. Tyto dvě přísady přináší vašemu tělu omlazení a vzpruhu, a to bez chemických přísad. Pouze čisté látky prověřené tradicí.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button