Máte chuť na chipsy? Pochutnejte si na zdravých variantách
Honí vás chuť na něco dobrého a chtěli byste si dát například brambůrky, ale ideálně v nějaké zdravější variantě? Místo klasických bramborových chipsů si můžete pochutnat na následujících.
Zeleninové chipsy
Začneme tou nejbližší náhradou klasických bramborových lupínků smažených v oleji, tedy zeleninovými chipsy.
Cuketové chipsy
Máte rádi cuketu a její sezónu se vždy snažíte využít na maximum? Do své sbírky oblíbených pokrmů si můžete přidat také cuketové brambůrky. Díky tomu, že obsahují vitamin B6, dokážou vás pořádně nakopnout a dodat vám energii a zároveň udržovat hladinu cukru v krvi na těch správných hodnotách.
Květákové chipsy
Máte doma květák a nevíte, co si z něj připravit? Vyzkoušejte domácí květákové brambůrky. Květák nakrájejte na tenké plátky a pečte v troubě tak dlouho, dokud se z něj nestanou příjemně křupavé chipsy. Výhodou květáku je to, že vás dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu, tudíž nebudete mít chuť na další svačinu. Zároveň je nadupaný vitaminy, kyselinou listovou, draslíkem a také hořčíkem.
Mrkvové chipsy
Velmi chutné jsou také brambůrky připravené z mrkve. V této oranžové zelenině se ukrývá draslík, antioxidanty a také samozřejmě betakaroten.
Řepové chipsy
Trápí vás vysoký krevní tlak a milujete chipsy? Pochutnejte si na řepových chipsech, které pomáhají snížit krevní tlak, výborně chutnají a obsahují vlákninu a kyselinu listovou.
Batátové chipsy
Populární náhradou klasických brambůrek jsou chipsy vyrobené z batátů. Sladké brambory jsou krémové a voňavé a mají pozitivní vliv na posílení vaší imunity.
Kapustové
Mezi oblíbené zeleninové chipsy patří také ty vyrobené z kapusty. Kapustové chipsy jsou nadupané vlákninou, antioxidanty, vitaminem A, B, C, vápníkem a draslíkem.
Kukuřičné chipsy
Zdravější variantou k tradičním brambůrkům jsou také kukuřičné chipsy zvané tortilly. Vyrábějí se z kukuřičné mouky a soli a snadno si ji je můžete připravit doma. Celozrnnou kukuřičnou mouku smíchejte s vodou v poměru 2:1, přidejte sůl a vyválejte tenké těsto. Následně jednotlivé placky opékejte na pánvi a poté nakrájejte na typické malé trojúhelníčky.
Ovocné chipsy
Pochutnat si samozřejmě můžete také na křupavých chipsech připravených z ovoce. Ovocné chipsy si můžete vyrobit téměř z jakéhokoliv ovoce. Klasikou jsou jablečné, banánové a kokosové chipsy, ale výborně chutnají také jahodové či hruškové. Ovocné chipsy jsou příjemnou svačinkou, kterou si můžete snadno koupit v jakémkoliv obchodě s potravinami. Protože je ale ovoce samo o sobě sladké a obsahuje cukry, dávejte si dobrý pozor, abyste si koupili chipsy bez přidaného cukru. Ovocné chipsy jsou skvělým zdrojem antioxidantů a také vlákniny.
Luštěninové chipsy
Další možností jsou chipsy vyrobené z luštěnin.
Čočkové chipsy
Mezi oblíbené luštěninové chipsy řadíme zejména ty vyrobené z čočky. Obsahují bílkoviny i vlákninu a potěší vás také jejich nízký glykemický index.
Cizrnové chipsy
Kromě čočkových chipsů stojí za vyzkoušení také ty cizrnové. Ačkoliv to zní překvapivě, brambůrky vyrobené z cizrny jsou chuťově velmi podobné těm klasickým z brambor. Cizrnové chipsy jsou plné bílkovin a vlákniny. Pokud si chcete doma připravit zjednodušenou variantu cizrnových chipsů, stačí, když cizrnu vyskládáte na pečící papír do trouby, přidáte své oblíbené koření a necháte ji péct. Vznikne vám lahodná křupavá pochoutka plná vitamínů a minerálů.
Chipsy z quinoi
O superpotravině zvané quinoa se hojně mluví, protože je plná bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také mikroprvků. Chipsy z quinoy chutnají podobně jako ty připravené z kukuřičné mouky a stejně snadno si je můžete doma připravit. Stačí si koupit mouku z quinoy a dát se do pečení.
Rýžové chipsy
Až se vám přejí zeleninové a luštěninové chipsy, vyzkoušejte ty rýžové. Nebude vám po nich těžko jako po běžných brambůrkách a také obsahují mnohem méně tuku. Dále jsou nízkokalorické, většina z nich se řadí mezi bezlepkové výrobky a pokud jsou vyrobeny z hnědé rýže, jsou také celozrnné.
Chipsy z mořské řasy nori
Milovníci sushi by rozhodně měli vyzkoušet chipsy z mořské řasy nori. Tu totiž dobře znají ze své oblíbené pochoutky s rýží, a proto je příjemně překvapí také ve formě křupavých chipsů. Japonské chipsy z mořské řasy jsou nízkokalorické a také v sobě obsahují jód. Snadno je seženete v obchodě se zdravou stravou a také v některých supermarketech.
Oříšky a semínka
Křupání v oleji smažených brambůrků můžete nahradit také obyčejnými oříšky a semínky. Dokonce je ani nemusíte nijak zpracovávat, ale rovnou si koupit svůj oblíbený druh nebo mix. Oříšky a semínka jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Pozor si ale dávejte na oříšky obalované v čokoládě a s přidaným cukrem. Mnohem zdravější variantou jsou oříšky v karobu. Karob totiž neobsahuje tolik tuku a kalorií a je vhodný také pro lidí, které trápí alergie na čokoládu.
Občerstvení k televizi nemusí být pouze nezdravé a plné tuků a kalorií. Kdybyste si misku klasických brambůrků dopřávali každý den a zanedbávali pohyb, brzy byste si všimli nechtěného přibírání na váze. Proto je vhodné zkoušet více druhů chipsů a střídat je s těmi klasickými bramborovými smaženými v oleji. Kolik zdravých alternativ klasických chipsů jste již ochutnali a které teprve plánujete vyzkoušet? Možností je skutečně nespočet.
Zdroj textu: www.ucfhealth.com, www.realsimple.com
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos