JídloRady a tipy

Recept: Paleo banánový pudink, který potěší vás i vaše děti

V dnešním článku vám přinášíme recept na netradiční pudink, který se nese ve stylu paleo stravování. Nechybí v něm vejce, bezlepkové ingredience a rostlinné mléko. Podívejte se dnes s námi na to, jak si připravit zdravý paleo pudink, který si můžete dopřát k snídani i jako odpolední svačinku.

Paleo stravování

Způsob paleo stravování je založen na stravě, která by se měla podobat stravování člověka v době kamenné. Ano, opravdu. Základem jídelníčku v paleo stravování je nejen maso, plody, ale také semena a ořechy. Paleo strava by neměla obsahovat mléčné výrobky, luštěniny, alkohol a obiloviny.

Ingredience

  • 5 banánů, nakrájených na plátky
  • cca 28 bezlepkových vanilkových sušenek/piškoty
  • ½ šálku ořechů, nasekané

PUDINK:

  • 3 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 800 ml plnotučného kokosového mléka
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 polévkové lžíce kořenového škrobu
  • 1 čajová lžička skořice
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ¼ šálku třídy javorový sirup

ŠLEHAČKA:

  • 2-3 šálky chlazeného kokosového krému
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu

Ve středně velkém hrnci smíchejte kokosové mléko s vanilkovým luskem. Použít můžete vanilkový cukr, extrakt či černou vnitřní část vanilky. Zahřejte mléko a nechte jen přihřívat na mírné teplotě

V druhé misce vyšlehejte vejce, škrob, skořici, javorový sirup a trochu soli. Sundejte z tepla směs s kokosovým mlékem a vanilkovým luskem a za stálého míchání přilijte směs z mísy do hrnce.

Jakmile jsou dvě směsi promíchané, vraťte je zpět na plamen. Míchejte, dokud směs nezhoustne jako pudink. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout.

Nyní si vyšlehejte kokosový krém spolu s javorovým sirupem v míse, kterou jste použili na šlehání vajec.

Poté kombinujte do skleničky vždy pudink, nadrcené sušenky či piškoty, ořechy, pokrájený banán, šlehačku, opakujte každý krok, dokud nebude nádoba plná. Poslední vrstvu by měla tvořit „šlehačka“. Nakonec dozdobte plátky banánu a nasekanými oříšky. Uchovávejte pudink v ledničce a užívejte si jeho chuť.

Nutriční fakta

Jedna porce tohoto pudinku přibližně obsahuje:

  • 312 kalorií
  • 4 gramy bílkovin
  • 23 gramů tuku
  • 1,3 gramů vlákniny
  • 27 gramů uhlohydrátů
  • 16 gramů cukru
  • 46 miligramů cholesterolu
  • 113 miligramů sodíku
  • 0,2 miligramu vitamínu B6(12 procent DD)
  • 1,3 miligramu železa (7,2 procenta DD)
  • 18 miligramů hořčíku (4,3 procenta DD)
  • 168 miligramů draslíku (3,6 procenta DD)
  • 3,2 miligramu vitaminu C (3,6 procenta DD)
  • 13 mikrogramů folátu (3,3 procenta DD)

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button