Máte rádi nudle? A co třeba zeleninové…
Svěží a lehké, s nízkým obsahem kalorií – to jsou zeleninové nudle, které jsou ještě navíc plné vitamínů a minerálů a do vašho jídelníčku přinesou příjemné osvěžení. Pokud nemáte spiralizér na výrobu nudlí, nic se neděje, použijte škrabku a vytvořte si slabé plátky. Ideální pro výrobu těchto pokrmů je pevná zelenina – mrkev, řepa, tuřín, tykev, lilek, sladké brambory, cuketa, pastiňák či brokolice.
Nabízíme několik receptů:
Cuketa a špenát
- 3 střední cukety
- 2 lžíce másla
- 3 nastrouhané stroužky česneku
- 2 šálky špenátových lístků
- 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Připravíme si cuketové spirálky. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme česnek, restujeme 1 – 2 minuty, přidáme cuketu a špenát a mícháme asi 2 – 3 minuty, následně vmícháme parmezán, osolíme a opepříme dle chuti. Pokud do směsi zamícháte těstoviny nebo noky, máte vydatný oběd.
Červená řepa s růžičkovou kapustou
- 2 šálky kapustiček
- 2 lžičky extra papenského olivového oleje
- 2 lžičky sojové omáčky
- pepř podle chuti
Úprava řepy:
- nudličky z jedné střední řepy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce octa balsamico
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Do předehřáté trouby umístíme plech s růžičkovou kapustou a pečeme asi 15 minut. Následně vyndáme a na 5 minut vložíme druhý plech s červenou řepou, pečeme asi 5 minut. Obě směsi smícháme a ještě dopečeme (2 – 3 minuty).
Brokolice
- 1 větší brokolice
- 2 lžíce olivového oleje
- trošku mleté červené papriky
- sůl, pepř podlechuti
- 1 lžíce opražených piniových oříšků
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce strouhaného sýra Pecorino Romano (tvrdý évčí sýr)
Postup:
Brokolici rozdělíme na drobné růžičky. Do pánve nalijeme olej, jakmile se zahřeje, přidáme brokolici, pariku, sůl a pepř. Zakryjeme a dusíme (3 – 5 minut),občas zamícháme. Následně přidáme česnek a citronovou šťávu a zase necháme dusit, dokud není brokolice měkká (ne rozvařená).
Přendáme do servírovací mísy a promícháme s piniovými oříšky a sýrem.
Okurka
Zálivka:
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 4 – 5 lžic citronové šťávy
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- čerstvě mletý pepř (dle chuit)
Směs na nudle:
- 1/2 velké okurky
- hrstka nasekané čerstvé máty
- zelené části z jarní cibulky (jemně pokrájené)
- 2 lžíce sezamových semínek
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos